Hlavní obsah

Na Žďársku se propadla úplně nová silnice

Právo, Jaroslav Šnajdr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava

Na dokončené silnici, která se měla otevřít už za dva dny dopravě, se objevily několik metrů hluboké díry, v jedné z nich zmizelo osm kubických metrů zeminy. Silničáři proto kvůli bezpečnosti zastavili veškeré práce a čekají na geology, kteří budou dělat pod silnicí od středy průzkumné vrty.

Foto: Jaroslav Šnajdr, Právo

Jeden z kráterů ve Vojnově Městci ukazuje pracovník bezpečnostní služby.

Článek

„Co pod silnicí vlastně je, nikdo neví, musíme vše zjistit. Doufáme jen, že nejde o staré důlní dílo. Našly se tam totiž pozůstatky uhlí, které se zřejmě kdysi těžilo v okolí. Jak tomu napovídá terén, mohlo jít o nějakou postranní větev. Kromě geologů to budou zkoumat i archeologové,“ řekla Právu Marie Tesařová, ředitelka Ředitelství silnic a dálnic v Jihlavě.

Uzavírku o měsíc prodloužili

Stavbaři nyní prodloužili uzavírku o další měsíc. „Bohužel je to velká komplikace, ale nikdo to nemohl dopředu tušit. Nic není uvedeno ani ve staré dokumentaci, když se před desítkami let silnice budovala,“ sdělila Tesařová. První výsledky geologických průzkumů budou podle ní známy nejdříve koncem týdne.

Prodloužení objížďky minimálně do 15. července komplikuje život hlavně obyvatelům Vojnova Městce, kde se trhliny ukázaly, ale i dalších obcí, přes které vede objížďka.

„Pro lidi, co od nás jezdí do práce do Žďáru, je to zdržení, stejně tak ze Žďáru k nám se dostanou jen objížďkou přes vesnice po silnici třetí třídy. Komplikuje to život i místním podnikatelům, kteří mají na uzavřené silnici třeba autoservisy a další provozovny,“ popsal situaci starosta Vojnova Městce Josef Macek.

„Geologický průzkum se navíc zpožďuje, termín už se několikrát posouval a stavaři kvůli tomu stojí. Lidem dochází trpělivost, hlavně tam, kde jim pod okny vede objížďka,“ dodal.

Podle něho se už objevily spekulace, že jde o tajnou chodbu, která vedla až do žďárského kláštera. „Geologové se přiklání k tomu, že je to pozůstatek dřívější těžby uhlí, ale nikdo to tady nepamatuje. Údajně může snad jít i o místa, kde se hledala železná ruda, v okolí byly slévárny v Polnici a na Ransku. To jsou ale jen dohady,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám