Hlavní obsah

Povodně mohou prohloubit schodek rozpočtu o tři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda bude v pondělí jednat o tom, zda ministerstvo financí vydá povodňové dluhopisy za tři miliardy korun. V nedělním pořadu Otázky Václava Moravce to oznámil premiér Jan Fischer. Chce požádat Sněmovnu, aby návrh projednala na jejím čtvrtečním zasedání. Kvůli dluhopisům může stoupnout schodek státního rozpočtu, Fischer proto bude chtít po ministrech další úsporná opatření.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Jan Fischer

Článek

"Čekání na novou Sněmovnu bych považoval za nezodpovědné," prohlásil Fischer s tím, že se peníze na povodňové škody pokusí sehnat co nejdříve.

Doufá, že pro vypsání dluhopisů nalezne ve sněmovně pochopení. Poslance ve čtvrtek čeká před pátečními a sobotními parlamentními volbami už jedna mimořádná schůze. Věnovat se bude návrhu na přímou volbu hlavy státu a prezidentem Václavem Klausem vetovanému zákonu, který navyšuje podíl biosložek v pohonných hmotách.

Podle pravidel však k takovému jednání nesmí být přidávány další body, ke schválení povodňových dluhopisů tedy bude potřeba svolat schůzi speciální. "Pokud vláda požádá o vyhlášení legislativní nouze, jsem povinna ji vyhlásit," sdělila první místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, která nyní stojí v čele sněmovny. "Času je velmi málo, domnívám se však, že ve čtvrtek by to bylo možno schválit," dodala.

Vláda bude muset šetřit jinde

Fischer mimo jiné uvedl, že se pokusí do konce svého funkčního období udržet schodek rozpočtu na co nejnižší možné úrovni. Zmíněné povodňové dluhopisy se však na veřejných financích projeví. Bude proto po ministrech požadovat další úsporná opatření, aby vláda udržela plánovaný deficit veřejných financí na 5,3 procenta hrubého domácího produktu.

"Musíme hledat úsporná opatření v jednotlivých resortech, nedá se nic dělat," uvedl Fischer. "Jít přes tuto hranici je velmi nebezpečné," poznamenal.

Udržení schodku na plánované výši však podle premiéra navíc znesnadňuje výběr daní, který není letos tak vysoký, jak bylo původně plánováno. Premiér připomněl, že již na začátku letošního roku musela ministerstva oželet zhruba pět miliard korun, které plánovala letos utratit. Je jasné, že peníze letos uvolněny nebudou, uvedl Fischer.

Výše schodku bude záviset na dalších úsporách. "To bych byl velmi šťastný, s tím bych se rád nechal vyfotografovat, kdyby to bylo jenom takto," reagoval Fischer na otázku, zda hrozí pouze třímiliardové navýšení schodku. Více prý napoví čísla o vývoji příjmů státního rozpočtu, která budou k dispozici na přelomu června a července. Poté se kabinet rozhodne, k jakým konkrétním úsporným opatřením sáhne.

Jako jednu z možností Fischer připustil, že stát více využije dividendy z polostátní energetické firmy ČEZ. "Je to jedna z variant a nemohu ji vyloučit," řekl s tím, že o tom jedná s ministrem financí Eduardem Janotou. "To je prostě ucpávání děr, respektive vytváření prostředků na to, abychom ten deficit, který hrozí, že bude vyšší než těch 163 původně plánovaných nebo rozpočtovaných miliard, že bude vyšší, tak abychom prostě ty prostředky uměli někde najít. Buďto úsporami, anebo tímhle způsobem."

Takzvaný konvergenční program počítá s podílem deficitu na HDP 4,8 procenta pro příští rok a 4,2 procenta pro rok 2012. V roce 2013 by se země měla vrátit pod tříprocentní hranici, jež vyžaduje Evropská unie. "Já ten konvergenční program myslím vážně. Cesta k němu je velmi trnitá a začíná už udržením veřejných financí na uzdě v letošním roce," uvedl Fischer. "Já nechci odcházet s tím, že tu zanechám větší deficit, než jaký byl plánován," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám