Hlavní obsah

Řecko se dočká rekordní pomoci, dostane přes tři bilióny korun

Novinky, Jakub Kynčl
Brusel
Aktualizováno

Řecký premiér Jorgos Papandreou informoval o tom, že se Řecku podařilo dohodnout na rekordní historicky bezprecedentní finanční pomoci výměnou za další hluboká úsporná opatření. Záchranné laso hodí zemi zmítající se v krizi Evropská Unie a Mezinárodní Měnový Fond. Řecko se tak v rámci tříleté pomoci dočká injekce ve výši 120 miliard eur (3,1 biliónu korun).

Článek

"Nikdo si nedokáže představit velikost dluhu, který za sebou nechala předchozí vláda, která skončila před rokem. Naše dnešní rozhodnutí bude znamenat, že budou muset naši občané podstoupit obrovské oběti. Prioritou je pro Řecko nyní vyhnout se bankrotu," uvedl v neděli řecký premiér Jorgos Papandreou.

Řecko by mělo podle nově podepsané dohody pomoci ušetřit 30 miliard eur do roku 2012. Deficit by měl do roku 2014 klesnout pod tři procenta HDP. Oznámil to řecký ministr financi Jorgos Papaconstantinou. Ten také slíbil, že prémie ve veřejném sektoru výrazně klesnou.

Důvodem pomoci EU a MMF byly zřejmě mimo jiné i obavy z toho, že by bankrot Řecka významně poškodil všechny další země, kde se používá společná měna EU. Otevřeně se mluvilo o tom, že by krach Řecka mohl dostat do velmi složité situace i Španělsko s Portugalskem.

Lidé proti opatřením protestovali

Jen v sobotu se musela řecká policie vypořádávat se stovkami agresivních demonstrantů, kteří protestovali proti tvrdým úsporným opatřením, jenž stávající řecká vláda ohlásila. [celá zpráva]

Papandreou otevřeně uvedl, že pokud nebudou Řekové ochotni učinit velké oběti, tak země zkrachuje. "Tyto oběti nám dají určitý čas a prostor pro zavedení nezbytných obrovských změn," dodal řecký premiér.

Chronologický vývoj finanční krize v Řecku
20. října 2009Den po získání důvěry parlamentu oznámila nová vláda Jorgose Papandrea, že schodek státního rozpočtu Řecka za rok 2009 dosáhne zhruba 12,5 procenta HDP, tedy více než dvojnásobku původně očekávaného deficitu. Následně ratingové agentury snížily Řecku hodnocení schopnosti splácet své závazky.
14. ledna 2010Ve snaze uklidnit finanční trhy oznámila řecká vláda cíl snížit rozpočtový schodek země na 2,8 procenta HDP do roku 2012.
3. února 2010Evropská komise schválila řecký plán na snížení rozpočtového schodku. Zároveň zahájila vyšetřování Atén kvůli zfalšovaným makroekonomickým statistikám.
9. února 2010Řecká vláda navrhla reformu důchodového a daňového systému a představila plán na snížení mezd ve veřejném sektoru.
12. února 2010Mezinárodní měnový fond (MMF) nabídl Řecku pomoc při snižování zadlužení.
24. února 2010Řecko zasáhla generální stávka proti úsporným plánům vlády.
3. března 2010Řecká vláda přijala další úsporná opatření, která mají přinést státnímu rozpočtu 4,8 miliardy eur.
25. března 2010Představitelé eurozóny se dohodli, že pokud by Řecko potřebovalo urgentní pomoc, sjednalo by si půjčky s jednotlivými členskými zeměmi a MMF.
11. dubna 2010Země eurozóny se dohodly na konkrétních podmínkách, za kterých v případě nutnosti Řecku půjčí. Spolu s úvěry od MMF by měly Atény získat 40 až 45 miliard eur.
22. dubna 2010Statistický úřad Eurostat oznámil, že v roce 2009 dosáhl deficit řeckého státního rozpočtu 13,6 procenta HDP, tedy víc, než se očekávalo. Ratingová agentura Moody's následně Řecku snížila rating.
23. dubna 2010Řecko požádalo o aktivaci mezinárodní pomoci, na které se dohodlo s ostatními členy eurozóny a MMF.
28. dubna 2010Výkonný ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn měl podle několika německých opozičních poslanců prohlásit, že finanční pomoc fondu a zemí eurozóny pro Řecko dosáhne 100 až 120 miliard eur a bude rozvržena na tři roky.
2. května 2010Řecký premiér Jorgos Papandreu oznámil, že se Řecko dohodlo s orgány EU a MMF na historicky bezprecedentní finanční pomoci výměnou za další hluboká úsporná opatření. Přesná čísla ale neuvedl. Rozsah tříleté pomoci by se měl podle dosavadních zpráv pohybovat kolem 120 miliard eur (3,1 bilionu Kč).
Zdroj: ČTK

Anketa

Souhlasíte s vysokou finanční pomocí pro Řecko?
Ano
11,8 %
Ne
88,2 %
Celkem hlasovalo 6505 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám