Hlavní obsah

Tendr ČSÚ ke sčítání lidu je podle antimonopolního úřadu v pořádku

Tendr ČSÚ na generálního dodavatele informačních technologií za 462 miliónů korun bez daně je podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v pořádku. Antimonopolní úřad proto s ČSÚ zastavil správní řízení. Sdělil to předseda úřadu Petr Rafaj. Tendr je nutný pro celostátní sčítání lidu, domů a bytů plánované na březen 2011, ČSÚ tak může pokračovat v přípravách na sčítání.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"ÚOHS neshledal v postupu zadavatele při stanovení technických kvalifikačních předpokladů porušení zákona o veřejných zakázkách," uvedl Rafaj. Do tendru se přihlásili dva zájemci, z nichž jako nejvýhodnější vybral ČSÚ nabídku firmy Hewlett-Packard.

ÚOHS se začal zakázkou zabývat na základě vnějšího podnětu. Ve správním řízení se úřad zabýval stanovenými kvalifikačními předpoklady v zakázce. Zkoumal i věci, které se úřad dozvěděl z médií i písemných sdělení firem, které si vyzvedly zadávací dokumentaci. "Na základě posouzení všech příslušných podkladů, zejména pak dokumentace o veřejné zakázce, ÚOHS správní řízení zastavil," podotkl Rafaj.

Hrozilo pozdržení sčítání obyvatelstva

Pokud by úřad zakázku zrušil celou nebo část kroků ČSÚ v zakázce nebo by vydal nějaký předběžný zákaz, příprava sčítání lidu by se pozdržela a zkomplikovala. "Začátek dubna je pro nás milníkem, kdy je nutné buď urychleně realizovat vysoutěženou nabídku, nebo zahájit úkony k výběru nových dodavatelů," řekl již dříve místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal.

Odložit sčítání přitom nejde. Evropská unie totiž stanovila datum, ke kterému musí ČSÚ dodat evropskému statistickému úřadu Eurostat výsledky sčítání. Pokud by se prošetřování tendru i nadále protahovalo, počítal ČSÚ s náhradním technickým řešením tak, aby fungovaly alespoň základní funkce systému. Efektivnost sčítání by pak ale byla nižší.

Reklama

Výběr článků

Načítám