Hlavní obsah

Úředníci rozhodující o velkých zakázkách budou muset mít prověrku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O veřejných zakázkách nad 300 miliónů korun budou moci nově rozhodovat jen lidé s bezpečnostní prověrkou. Rozhodla o tom vláda, oznámilo ministerstvo pro místní rozvoj, které návrh připravilo spolu s Národním bezpečnostním úřadem. Ministerstvo bude nyní připravovat novelu zákona, předložit ji chce letos na podzim.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Aktuálně platí povinnost mít bezpečnostní prověrku pouze pro zástupce ministerstev, kteří rozhodují o veřejných zakázkách nad 500 miliónů korun. "Připravovaná novela zákona o veřejných zakázkách by měla zajistit, že o mnohasetmiliónových zakázkách budou rozhodovat maximálně prověřené osoby," uvedl ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Nová povinnost se bude týkat všech, kteří u zakázek nad 300 miliónů korun schvalují zadávací podmínky, rozhodují o podpisu smlouvy nebo vybírají nejvhodnější nabídky. Povinnost mít bezpečnostní prověrku bude závazná pro zástupce všech veřejných institucí, tedy například i pro zástupce krajů a obcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám