Hlavní obsah

Se stavební firmou Strabag bylo zahájeno insolvenční řízení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městský soud v Praze v pátek zahájil insolvenční řízení s přední tuzemskou stavební firmou Strabag. Insolvenční návrh podala společnost Profesionalbau z Pardubic. Strabag jí údajně dlouhodobě dluží celkem 15,8 miliónu korun. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku na serveru justice.cz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Blíže neurčenou část z těchto pohledávek prý Strabag neplní po dobu delší než tři měsíce po lhůtě splatnosti. Profesionalbau v návrhu uvedla, že Strabag dluží také například firmám Vertikal Plus, M-Silnice, Klimatherm nebo Elmys KM.

Strabag čelil insolvenčnímu řízení již v minulých letech, podobně jako další významné stavební firmy OHL SŽ, Hochtief, Geosan Group nebo developerské firma Central Group. Ve všech těchto případech ale bylo nakonec řízení zastaveno.

Během insolvenčního řízení smí dlužník nakládat se svým majetkem jen ve velmi omezené míře. Nesmí například podnikat žádné kroky, které by směřovaly k podstatné změně jeho skladby, využití nebo jeho citelnému zmenšení. Věřitelé dlužníka můžou od zahájení insolvenčního řízení uplatňovat u soudu své pohledávky.

Insolvěnční návrhy kvůli malým částkám

Podnikatelé a odborníci již dříve uvedli, že se fenomén podávání insolvenčních návrhů kvůli malým dlužným částkám po splatnosti stal problémem českého trhu. Zveřejnění návrhu v insolvenčním rejstříku podle nich kazí podniku dobré jméno a může vyvolat řetězovou reakci.

Podle předběžných údajů činil v roce 2009 zisk tuzemského Strabagu před zdaněním 280 miliónů korun. O rok dříve měl podnik hrubý zisk 14,69 miliónu korun. Tržby společnosti loni pravděpodobně klesly. Strabag již dříve odhadl jejich výši na 14,65 miliardy korun, zatímco v roce 2008 utržil 17,94 miliardy. Podle hodnoty tržeb za předloňský rok byl Strabag čtvrtou největší stavební firmou v Česku.

Strabag je součástí stejnojmenného rakouského koncernu. Čtvrtinový podíl v něm podle posledních dostupných údajů kontroluje také jeden z nejbohatších Rusů Oleg Děripaska. Celý koncern zaměstnává podle svých vlastních údajů kolem 60 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám