Hlavní obsah

Postižení lidé mohou od ledna přijít o tisíce korun

Právo, Hana Škodová

Těžce zdravotně postiženým, kteří nepobírají invalidní důchod, ale jen dávky v hmotné nouzi, se od ledna sníží příjmy až o tisíce korun měsíčně. Dostanou totiž místo životního minima jen existenční a přijít mohou i o peníze určené na dietní stravování.

Článek

„Tito lidé přijdou na dávkách zhruba o tisíc korun měsíčně, ale pokud jim nebudou vyplaceny příspěvky na dietu, může to být dohromady až o tři tisíce korun,“ upozornila zástupkyně veřejného ochránce práv Jitka Seitlová.

„To je obrovský propad. Ti lidé si nebudou moci koupit potraviny, které potřebují k tomu, aby se jejich zdravotní stav nezhoršil,“ varuje předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása.

Snížení dávek v příštím roce hrozí lidem těžce invalidním, kteří nezískají invalidní důchod například kvůli nedostatečné době pojištění nebo kvůli systému hodnocení nemocí. „Typickým případem je celiakie. Takový člověk často nezíská invalidní důchod,“ uvedla Seitlová.

Úprava postihne už tisíce lidí

Podle Krásy budou touto tvrdou úpravou zákona postiženy stovky až tisíce lidí, kteří pobírají dávky v hmotné nouzi déle než půl roku. Jednotlivec tak od státu dostane například místo 3126 korun jen 2020 korun měsíčně. „Přijít může ale také o příspěvek na dietní stravování, který činí 500 až 2000 korun měsíčně,“ upozorňuje.

Podle NRZP nová ustanovení zákona o hmotné nouzi těmto lidem ani neumožňují vyhnout se snížení dávek odpracováním minimálně dvaceti dobrovolnických hodin měsíčně, což platí pro ostatní lidi dlouhodobě pobírající příspěvek na živobytí.

V praxi by to podle odborníků ale stejně nebylo možné. „Je to neproveditelné. Veřejnou službu plnit nemůžou, ani jim ji nikdo nedá,“ řekl Krása. Se stejným problémem se již od července potýkají lidé s menším zdravotním postižením.

„Ti lidé často chtějí pracovat, ale obrovský problém je, že míst není dostatek,“ uvedla Seitlová.

Obce podle ní navíc jako veřejné práce obvykle nabízejí úklid nebo technické práce, které nejsou vhodné ani pro částečně invalidní. „Desítky takových lidí se na nás obracejí, to je ale jen špička ledovce,“ dodala.

Novela se nestihne

„O dávku na dietu kvůli tomu v září přišlo již 1135 lidí,“ řekla Seitlová. NRZP proto žádá ministerstvo práce, aby změnilo zákon o pomoci v hmotné nouzi. „Chceme, aby handicapovaní nebyli postiženi neodpracováním dvaceti hodin a mohli dál dostávat i příspěvek na stravování,“ řekl Krása.

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) se takovým změnám nebrání. „O této obtížné situaci lidí se zdravotním postižením a tvrdém opatření v systému pomoci v hmotné nouzi, které má být účinné od 1. 1. 2010, víme a snažíme se ji řešit,“ řekla Právu tisková mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Připravuje se proto změna zákona, která by měla zajistit, aby se na všechny invalidní osoby přestalo vztahovat snížení příspěvku na živobytí z životního na existenční minimum. Dále by pak měla být obnovena možnost zvýšit jim tento příspěvek o částku určenou na dietní stravování.

Novela se ale již zřejmě před koncem roku nestihne schválit. „Na začátku roku tedy tento nepřiměřeně tvrdý zákon zřejmě bude platit,“ uvedl Krása.

Reklama

Výběr článků

Načítám