Hlavní obsah

Janota zkrátil dotace i sociálním službám

Právo, Hana Škodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládou schválený návrh rozpočtu na příští rok s deficitem 163 miliard snižuje dotace poskytovatelům sociálních služeb. Proti letošku o více než polovinu. Vzhledem k tomu, že na škrty v dotacích není třeba úprava zákonů, není tato položka obsažena v balíčku, který v pátek schválila Sněmovna.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Takové krácení výdajů by ale podle odborníků vedlo ke kolapsu řady sociálních služeb. Nejvíce postižené by byly neziskové organizace, které provozují komunitní služby, chráněné bydlení nebo asistenční služby.

„Dotace pro poskytovatele sociálních služeb se navrhuje snížit z letošních 6,8 miliardy na 3 miliardy,“ upozornil předseda Národní rady zdravotně postižených (NRZP) Václav Krása. To Právu potvrdila i mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Letos přitom bude poskytovatelům sociálních služeb vyplaceno celkem 6,8 miliardy korun. „Takové škrty v dotacích by vedly ke kolapsu celé sítě,“ varoval Krása. Nejvíce by byly postiženy terénní sociální služby, které jsou na dotacích hodně závislé. „Terénní služby by v převážné míře nepřežily,“ upozorňuje NRZP.

Hrozí krachy

„Začaly by krachovat neziskovky, které poskytují například ambulantní služby, sociální rehabilitaci, různé formy asistence nebo chráněné bydlení,“ řekl Právu Pavel Novák, předseda SKOK, který sdružuje neziskové organizace.

Právě do těchto služeb se ale měla i podle ministerstva transformovat velká část péče o sociálně i zdravotně handicapované občany. „Jednoznačně by se zhoršila kvalita služeb a pro velký počet lidí by byly nedostupné. A Česko je v tom už nyní velmi výrazně pozadu,“ dodal Novák.

Naopak kraje by ze svých rozpočtů nakonec zřejmě musely zachránit vlastní domovy důchodců či ústavy. „Lůžková zařízení by pravděpodobně díky financím z krajů přežila,“ řekl Krása. I ta by ale mohl postihnout úbytek personálu, kterého je podle odborníků ve většině zařízení nedostatek již nyní.

Kvůli tak zásadním škrtům ve financování sociálních služeb se NRZP obrátila na premiéra Jana Fischera a jedná i s ministerstvem financí. „Vědí to i poslanci. Takhle to nemůže zůstat,“ dodal Krása.Tři miliardy podle něj navíc nejsou částka, která by ohrozila stabilitu republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám