Hlavní obsah

Kolik stojí ráj? Ceny australských ostrovů s krizí klesly

Chtěli byste mít svůj vlastní tropický ráj? Takové štěstí jako Ben Southall, který získal "nejlepší zaměstnání na světě" a na půl roku se stal správcem australského ostrova, asi mít nebudete. Svůj vlastní tropický ostrov si ale pořád ještě můžete koupit. U světoznámého Velkého bariérového útesu je jich několik na prodej a díky globální recesi jsou levnější než dříve, píše agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Malebné pláže a modré moře na prodej.

Článek

Společnost Coldwell Banker, která se zabývá prodejem nemovitostí, nabízí devět ostrovů v okolí Velkého bariérového útesu, některé z nich s luxusními sídly a dalšími vymoženostmi, za ceny od 1,3 milionu australských dolarů (asi 19,6 milionu korun) do 90 milionů australských dolarů (necelých 1,4 miliardy korun).

U jednoho z prodávaných ostrovů, Long Islandu, klesla cena z původních 6,5 milionu australských dolarů (98 milionů korun) o 42 procent. Další jsou nabízeny téměř za polovinu toho, co před rokem. "Ceny ostrovů skutečně výrazně klesly, je to odraz globální ekonomiky," říká obchodník s nemovitostmi Richard Vanhoff. "Prodávající jsou realisté, když se k prodeji rozhodli, přizpůsobí se trendům na trhu a tržní ceně."

Jeden ostrov chtěla i Julie Roberts

Jedním z ostrovů, které společnost Coldwell Banker nabízí, je Turtle Island, jenž si podle Vanhoffa před osmi lety chtěla koupit herečka Julia Roberts, ale více nakonec zaplatil jeden australský podnikatel. "Ostrov je znovu na prodej a všechny hračky půjdou s nemovitostí - jsou tam motorky, traktory, motorová vozidla a nějaký nábytek," sdělil Vanhoff. "Majitelé požadovali 6,5 milionu australských dolarů, ale teď jsou připraveni přijmout jakoukoliv rozumnou nabídku."

Pokud tento ostrov vaše požadavky nesplní, můžete si vybrat některý z dalších, které jsou v nabídce, jako například Temple Island, Avoid Island, Marble Island a nově i Hinchinbrook Island, kde se v roce 2008 natáčel dětský film Zapomenutý ostrov.

Ostrovy zpopularizovala soutěž o nejlepší práci

Ostrov Hamilton, jeden z dalších tropických ostrovů u pobřeží Queenslandu, využily zdejší turistické úřady k propagaci oblasti, když za pomoci originální kampaně, která zaujala miliony lidí po celém světě, nabízely šanci stát se správcem ostrova, a získat tak "nejlepší zaměstnání na světě".

Z více než 34 000 uchazečů byl nakonec vybrán Brit Ben Southall, který za šestiměsíční "práci", při které bude muset především plavat, šnorchlovat a plachtit na moři, dostane 150 000 australských dolarů (asi dva miliony korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám