Hlavní obsah

Europoslanci reformu telekomunikací znovu projednají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Takzvaný telekomunikační balíček, který měl zásadně reformovat evropský trh s elektronickými komunikacemi, se vrací k jednacímu stolu. Europoslanci ho ve středu totiž schválili v jiné podobě, než na které se jejich zástupci dohodli se členskými státy.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Evropský parlament ve Štrasburku

Článek

Nyní o něm budou buď muset znovu jednat, anebo jej členské státy přijmou v podobě schválené Evropským parlamentem. Poslední možnost je však podle diplomatů téměř neprůchodná.

Původní informace, že Evropský parlament balíček vůbec neschválil, později ČTK opravila.

Kamenem úrazu se staly obavy o práva internetových uživatelů, zejména podmínek, za nichž mohou být od internetu odpojeni internetoví piráti. Dohoda mezi členskými státy a europoslanci z minulého týdne říkala, že není třeba soudního rozhodnutí před "odstřižením" internetových pirátů. Nicméně jim dávala právo na soudní přezkoumání ex post.

Poslanci ale ve středu schválili dodatek, který požaduje rozhodnutí soudu před odpojením internetu.

Nyní záleží hlavně na Radě EU, které Češi předsedají, jaký bude další vývoj. Je otázkou, zdali členské státy budou chtít otevírat části telekomunikačního balíku, které ve středu poslanci přijali, nebo se "spokojí" s dojednáním části týkající se internetového pirátství.

"Pokud byla byť jediná část celkového kompromisu odmítnuta, celý balík musí jít do dohadovacího řízení," řekla europoslankyně a parlamentní zpravodajka o "internetové části" telekomunikačního balíku Catherine Trautmannová.

Řešení možná v několika týdnech

Eurokomisařka pro informační společnost a média Viviane Redingová uvedla, že nyní "bude úzce pracovat s českým předsednictvím, aby zajistila, že dohoda ohledně této důležité reformy může být nalezena v následujících týdnech".

Návrh o reformě telekomunikačního trhu počítá mimo jiné s vytvořením nového úřadu Evropských regulátorů elektronických komunikací. Uvádí se v něm též, že dominantní telekomunikační společnosti, které by vážně ohrožovaly trh v daném státě EU, by mohly být na pokyn národního regulátora rozděleny na dvě části. Jedna z nich by vlastnila sítě a druhá poskytovala služby. EP se s členskými státy shodly také na investicích ohledně radiového spektra v EU.

Sektor elektronických komunikací je klíčovým pro konkurenceschopnost unie a zároveň i pro národní ekonomiky členských států. Zajišťuje čtyři procenta všech pracovních míst v unii a jeho roční obrat dosahuje zhruba 300 miliard eur (asi osm biliónů Kč). Tento sektor v posledních deseti letech přispíval k růstu HDP až z 25 procent. Šest z deseti největších telekomunikačních firem světa pochází z EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám