Hlavní obsah

Česko je zase žluté, záplava květů řepky je větší než vloni

Novinky, Zuzana Musálková
Praha

Žlutá barva květu řepky olejné se stále častěji objevuje na českých a moravských polích. Přestože zemědělcům její pěstování vynáší, zejména lidem bydlících v blízkosti polí vadí. Na nepříjemný zápach a „záplavu“ žluti si však musí zvyknout, zemědělci jí pěstují stále více. Mají jistý odbyt a stálou cenu.

Článek

„Přestože se cena kvůli krizi snížila, je výhodnější než obiloviny,“ vysvětlil důvody pěstování řepky tajemník Agrární komory Jan Záhorka. Značná část se vyváží do sousedních zemí. Z řepky se vyrábí povinná biosložka do nafty.

V loňském roce byla nejvyšší cena na světové burze 12 000 korun za tunu, v současné chvíli se řepka prodává zhruba za 8 000 korun.

Za posledních letech produkce řepky v České republice značně vzrostla, pěstuje se totiž dobře i v podhorských oblastech. Na konci devadesátých let vyprodukovali zemědělci na 227 tisících hektarech 560 tisíc tun, v roce 2008 bylo oseto víc než 270 tisíc hektarů a sklidilo se nad 80 tisíc tun. Letos by mělo být oseto něco kolem 300 tisíc hektarů.

Obilí je stále dost

Podle Martina Volfa ze Svazu pěstitelů a zpracovatelů olejnin není ale pravdou, že by pěstování této žlutě kvetoucí plodiny nějak vytlačovalo obilí a způsobovalo tak zdražování potravin. „Taková zpráva občas projde médii, ale řepka olejná se u nás pěstuje na 350 000 hektarech a obiloviny na 1,5 miliónu hektarů,“ říká Volf. „Rozhodně ho nemáme nedostatek, spíš naopak,“ dodává.

Foto: Profimedia.cz

Náročné zpracování řepky zdražuje i naftu, do které je přidávána. Nevýhodou plodiny je i to, že značně vyčerpává půdu a měla by se sít jen jednou za pět let, což se v českých poměrech příliš nedodržuje.

Navíc lidem vadí velké množství žlutého pylu a výrazná vůně, která může působit až dráždivě. „Řepka sice není výrazný alergen, naši alergičtí pacienti si stěžují na slzení v očích, když jedou kolem například na kole,“ říká alergoložka Stanislava Bannasová.

K čemu se řepka používá:
Chemickým zpracování se z plodiny vyrábí metylester, který se přidává do směsí s motorovou naftou. Je to jeden ze způsobů, jak dosáhnout snížení emisí v ovzduší. Metylester u nás zajišťovala firma Setuza, která ale jeho výrobu omezila. Velké množství řepky olejné se proto vyváží zejména do sousedního Německa a do Polska. Tajemník Agrární komory Jan Záhorka ale považuje situaci za dočasnou. „Přestože v Česku nebyla dostatečná lisovací kapacita, po otevření továrny Agrofertu by měla být vývoz minimální,“ dodává Záhorka.

Kvůli velkému vývozu není Česká republika jedinou zemí, kde se biopaliva vyrábí. Kromě nafty se dá také využít v potravinářství či jako krmivo pro dobytek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám