Hlavní obsah

České aerolinie pohrozily hromadným propouštěním

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

České aerolinie počítají s možností hromadného propouštění. Firma o tom informovala úřad práce v Praze 6, upozornily ve čtvrtek odbory. Vedení společnosti to potvrdilo. ČSA chtějí šetřit mimo jiné i snižováním mezd, s čímž odboráři nesouhlasí. Pokud by se však s vedením nedohodli, firma by neváhala sáhnout i k propouštění.

Foto: Petr Josek, Reuters

Článek

"Členové Představenstva a Dozorčí rady Českých aerolinií si již snížili platy o 15 procent a u zhruba stovky manažerů došlo ke zmrazení mezd na úrovni roku 2008. Dalších pět procent mzdových nákladů, které představují úsporu zhruba 300 miliónů korun, chce firma ušetřit buď snížením mezd zaměstnanců nebo redukcí počtu pracovníků,“ potvrdila Marcela Fialková z tiskového oddělení společnosti.

Podle ní vedení preferuje snížení mezd před případným vyhazovem. České aerolinie v současnosti stále vyjednávají se všemi devíti odborovými organizacemi. Blíže však situaci komentovat nechtějí.

Aerolinie již odeslaly v předstihu dopis na úřad práce, který informují o možném hromadném propouštění. "Pro případ, že se management nedohodne s odbory na snížení mezd. Odeslání informačního dopisu na úřad práce je standardní krok vyplývající ze Zákoníku práce,“ dodala Fialková.

Před časem na snížení mezd přistoupili letečtí technici, kterým také hrozilo propuštění.

Firma má se zaměstnanci uzavřenou kolektivní smlouvu na tři roky, která zajišťuje každoroční zvýšení mezd o jeden procentní bod nad inflaci. Podle vedení společnosti tento požadavek v současném ekonomickém úpadku příliš zatěžuje hospodaření aerolinií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám