Hlavní obsah

Metro na trase A povede v roce 2014 až do Motola

– PRAHA • Aktualizováno

Prodloužení trasy A metra k letišti by se mělo začít stavět koncem příštího roku. První část povede až do Motola, a nikoli jen na Petřiny, jak se doposud předpokládalo. Náklady budou i s vlaky odhadem asi přesahovat 19 miliard korun. Úsek by mohl být hotov v roce 2014. Novinkám to potvrdil mluvčí dopravního podniku Ondřej Pečený.

Článek

Úsek se čtyřmi novými stanicemi Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny a Motol bude dlouhý asi šest kilometrů. "Předpokládá se, že Motol bude důležitý dopravní uzel," uvedl ředitel podniku Martin Dvořák. Dopravní terminál bude u stanice Veleslavín.

Ve stejnou by dobu by měla být podle investičního ředitele Dopravního podniku hlavního města Prahy Davida Dohnala dokončena i rychlodráha mezi Prahou a Kladnem. První brána vstupu do metropole by tak byla na Dlouhé míli, kam by mohlo být metro dostavěno přes stanice Bílá Hora, Dědina někdy v roce 2017. O rok později by měla být podzemní dráha dovedena k letišti, novinkou bude zastávka i na starém letišti.

Celkově by měla mít trasa prodloužení linky A 12,9 kilometru. Na první úsek podnik využije dotaci z Evropské unie, která bude podle současného kurzu činit asi 7,3 miliardy korun. Podnik už bude muset mít schváleno spolufinancování městem.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Plány nových stanic na trase metra A

Pražský magistrát poslední prázdninový týden schválil financování stavby nových stanic metra. "Áčko" by se mělo prodloužit až na ruzyňské letiště a od nynější...

Výběr článků

Načítám