Hlavní obsah

S vyplňováním sčítacích formulářů pomůže instruktážní video

Novinky, pit
Praha

Český statistický úřad (ČSÚ) v pondělí představil video s nápovědou, jak správně vyplnit formuláře týkající se Sčítání lidu, domů a bytů 2011 (SLDB 2011). V pondělí od 16 hodin vyrazí sčítací komisaři do terénu a formuláře začnou roznášet.

Článek

Na videu moderátor Jan Kovařík názorně demonstruje, jak formulář bez problémů vyplnit. Pořizovací cena videonápovědy přišla ČSÚ na 160 000 korun.

Sčítací komisaři již dříve museli svůj termín návštěvy ohlásit v informačním lístku, který vhodili do schránky. Místo sčítacího komisaře se může ovšem objevit i jeho náhradník, a to například z důvodu nemoci či jiné nenadálé situace.

V takovém případě by měly domácnosti obdržet další lístek s avizovanou změnou. Jestliže se tato změna uskuteční na poslední chvíli, nebude ohlášena. Lidé si jeho totožnost pak mohou ověřit například na telefonním centru Sčítání lidu, číslo je 800 87 97 02. Například v Praze se sčítání účastní 1104 komisařů České pošty, ve Středočeském kraji půjde o 1105 osob.

Údaje budou v protiatomovém krytu

Místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal či mluvčí SLDB 2011 Ondřej Kubala připomněli bezpečnost celé akce. „Data se budou uchovávat v tajném podzemním protiatomovém krytu,“ uvedl Kubala. Následně dojde k anonymizaci dat, což znamená, že se bude pracovat s daty bez jmen a rodných čísel. Papírové formuláře budou skartovány.

Identifikačním znakem sčítacích komisařů při roznášení formulářů bude speciální průkaz, který budou předkládat spolu občanským průkazem. Zároveň budou mít modrou tašku s velkým žlutým logem České pošty. Při návštěvě proti podpisu předají dotazníky pro všechny lidi, kteří v domácnosti žijí, a to včetně očekávaných návštěv či podnájemníků.

Výpomoc v romských komunitách

ČSÚ počítá i s asistenty sčítacích komisařů, kteří budou vypomáhat zejména v romských komunitách, budou obeznámeni se situací a dorozumí se romsky.

Sčítání lidu se koná v Česku jednou za deset let. Rozhodný okamžik, ke kterému se bude sčítání provádět, letos připadne na půlnoc z 25. na 26. března. Do této doby by všichni měli mít u sebe sčítací formuláře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám