Hlavní obsah

Levicová bašta padla, Ostrava patří ANO

Právo, Novinky, Denisa Telaříková, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Hnutí ANO zvítězilo v komunálních volbách v moravskoslezské metropoli, když o víc než pět procent předstihlo ČSSD. Sociální demokracie tak přišla o jednu ze svých bašt.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohodlně v křesle sledoval sčítání hlasů lídr ANO v Ostravě Tomáš Macura.

Článek

ANO dostalo od voličů v Ostravě 21,34 procenta hlasů. To znamená v 55členném zastupitelstvu zisk 15 mandátů. Na druhém místě skončila ČSSD s 16,22 procenta hlasů a tedy 12 zastupiteli. Soc. dem. tak oproti minulým volbám ztratila devět křesel.

V zastupitelstvu usednou čtyři další politická uskupení. Dostalo se tam i hnutí Ostravak, které s 13,76 procenta hlasů bude mít deset zastupitelů. Stejný počet si připsala KSČM. Shodně čtyři mandáty budou mít lidovci a ODS.

K urnám přišlo necelých třicet procent voličů.

ANO dohodu s komunisty vyloučilo

„Jsem zvyklý vítězit,“ řekl při pohledu na volební výsledky lídr ANO v Ostravě Tomáš Macura. Přiznal, že v úvodu kampaně si přál získat 30 procent. „Takže z tohohle pohledu mě náš výsledek až tak neuspokojuje. Ale zcela upřímně řečeno, jsem rád, že hnutí ANO tyhle komunální volby vyhrálo.“ Podle Macury je to důkaz toho, že lidé v Ostravě chtějí změnu.

O tom, s kým povede koaliční jednání, moc mluvit nechtěl. Vyloučil pouze povolební dohodu s komunisty.

„Jsem šachista, proto přemýšlím o několik tahů dopředu, ale o tom, s kým bychom chtěli či nechtěli vytvořit koalici, o tom bych dopodrobna ještě nemluvil,“ prohlásil. Koaliční vyjednávaní zahájí už během neděle.

Zklamání pro ČSSD

„Je to výsledek, který je velmi nepříjemný, ale znamená to, že trend který v ČR nastal, je i tady v Ostravě,“ glosoval volební výsledek ostravský lídr soc. dem. Lumír Palyza. Dodal, že výsledek, který byl v komunálních volbách před čtyřmi lety, byl extrémní výkyv. „Byl to tehdy vzdor vůči Nečasově vládě, který se promítl i na úrovni komunální politiky ve velkých městech.“

Cestu ven z nelichotivé situace vidí Palyza v sebereflexi. „Musíme si udělat analýzu stávající situace, sociální demokracie by měla projít sebereflexí, protože se ukazuje, že to, co se dělo poslední rok a půl, není možné,” řekl. Myslí si, že straně nepomohl ani bývalý předseda krajského výkonného výboru, nynější primátor Kajnar svým chováním.

Může být v opozici

„Ani ti, kteří útočili neustále na sociální demokracii a vytvořili o ní dojem jako o straně, která je neseriózní. Musíme se očistit a jít dál, protože chceme, aby se důvěra občanů v sociální demokracii vrátila zpět,“ poznamenal Palyza. Počítá s tím, že strana se může stát v Ostravě i opozicí.

Volební pád zaznamenal v Ostravě i stávající primátor Petr Kajnar, který byl letos vyloučen z ČSSD a založil i vlastní hnutí, Ostravské fórum. To se pohybuje těsně pod pětiprocentní hranicí. Ještě hůře dopadla TOP 09, která zastupitelstvo najisto opustí.

Reklama

Výběr článků

Načítám