Hlavní obsah

Sčítat hlasy po volbách budou i nezaměstnaní

Právo, Stáňa Seďová

Ve volebních komisích usedne tisícovka lidí, kteří jinak marně shánějí práci. Z evidencí úřadů práce zaplní ve Středočeském kraji komise sto lidí, na Zlínsku 70, na Vysočině dokonce 200. Za dva dny dostanou odměny mezi 1200 až 1500 korunami. Ze sčítání mají ale mnozí hrůzu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Bude to pro mne poprvé. Prošel jsem školením a v pátek to budeme ještě konkretizovat. Mám matematické vzdělání a chodím pravidelně volit, takže systém hlasování chápu, ale předpokládám, že hlavně starším voličům to může dělat problém,“ řekl Právu člen volební komise v Kladně Martin Brůha, který v nezaměstnanosti přivítal možnost přivýdělku.

„Do Senátu je to jasné, ale zaškrtávání jak stran, tak kandidátů, podle počtu zastupitelů do obecních voleb, je výrazně složitější,“ dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Počítá s chybami

Z toho, co nastane, až se volební místnosti v sobotu odpoledne uzavřou, má obavy. „Na to sčítání se opravdu těším, sepisovat to bude hrůzostrašný. Ke každému kandidátovi budeme muset dát čárku. Tabulka je vcelku srozumitelná, ale je to taková plachta, že si budeme muset vymyslet systém, jak se v tom orientovat, ze shora dolů, po A5, ještě nevím,“ uvažuje stavař, který je bez práce pět měsíců.

Že by ve sčítání v tomto systému nikdo neudělal chybu, upřímně nevěří. „I v zákoně se počítá s tím, že se objeví nějaká odchylka. Nikde to nemohou udělat přesně, člověk se prostě v tom množství může dopustit chyby. Kdyby měl někdo pochybnosti o výsledcích, vždycky může požádat o jejich přepočítání,“ uvedl Brůha.

Brůha si v nezaměstnanosti rozšiřoval kvalifikaci a už nyní je pozván k pracovním pohovorům. Že by byl dlouho bez práce, se nebojí. Účast ve volební komisi bere krom finančního prospěchu i jako dobrou politickou zkušenost.

K účasti ho vyzvalo hnutí Úsvit. „Mám tuto stránku zaškrtnutou na Facebooku a tam se objevila nabídka, zda někdo nechce za hnutí do komise. Tak tam jsem se nejprve přihlásil. Zatím jsem veden ještě jako čekatel na členství do Úsvitu, ale tady je budu zastupovat,“ vysvětlil.

Během voleb i podpora

Cest do volebních komisí je hned několik. „Organizátoři voleb oslovují většinou přímo místní občany nebo si vybírají spolupracovníky na základě předchozí zkušenosti. Značnou část těch, kteří v komisích pracují, nominují strany či jde o brigádníky z řad studentů,“ vysvětlila Kateřina Beránková, mluvčí Úřadu práce ČR, který své klienty oslovil a účast ve volební komisi doporučil.

„Po celou dobu, kdy uchazeč o zaměstnání vykonává funkci člena okrskové volební komise, může pobírat podporu v nezaměstnanosti, pokud mu na ni vznikl nárok,“ dodala Beránková.

Řadoví členové komise se však horentních výdělků nedočkají. „Já si za dva dny v komisi, plus rozdávání volebních lístků, kterých jsem roznesl asi 85, přičemž za jeden se počítá 4,50 koruny, celkově vydělám něco kolem 1600 korun,“ prozradil Brůha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám