Hlavní obsah

Uskupení v Brandýse podpořili i lidé, kteří o tom nevěděli

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brandýs nad Labem

Nadcházející volby do zastupitelstev měst a obcí zaznamenaly nejspíš první skandál. V Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi jedno z nezávislých uskupení postavilo svou kandidaturu na podpisech lidí, kteří o ničem nevědí. Ti se teď obracejí na radnici, co že to vlastně měli podepsat.

Foto: Odpovědnost a Komunikace, z. s.

Lídr kandidátky Odpovědnost a Komunikace Michal Marec

Článek

„Já jsem o tom komunikoval s těmi lidmi a nevidím jediný důvod, proč bych o tom měl komunikovat s vámi,“ odbyl otázky Práva lídr kandidátky s příznačným názvem Odpovědnost a Komunikace Michal Marec.

Nezávislí kandidáti musí na rozdíl od registrovaných politických stran shromáždit značné množství podpisů vypočtené z počtu oprávněných voličů v daném městě, aby se mohli vůbec voleb zúčastnit. Ve skoro 18tisícovém Brandýse činí počet potřebných hlasů 1246.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Takové množství podpisů není snadné získat, a některá sdružení si proto najímají na jejich výběr firmy nebo brigádníky či dobrovolníky. Ti si mohou pochopitelně práci usnadnit.

Občané se divili

„Skutečně nás několik občanů kontaktovalo s tím, že obdrželi děkovný dopis od volebního subjektu Odpovědnost a Komunikace, z. s., ve kterém jim předseda tohoto spolku poděkoval za to, že jim svým podpisem na petičních listech umožnili účast v komunálních volbách,“ potvrdila Právu tajemnice brandýského městského úřadu Irena Tučková.

„Tito občané nás zároveň informovali o tom, že petiční listiny tohoto spolku nepodepisovali,“ podotkla tajemnice. Ačkoli falšování podpisů pod peticí zavání skandálem, v účasti ve volbách zřejmě Odpovědnosti a Komunikaci nezabrání.

I po vyškrtnutí všech hlasů od lidí, kteří si na své uvedení v petici stěžovali, totiž subjektu zbývá dost podpisů, aby splnil podmínky pro účast ve volbách.

„Po nezapočítání neplatných hlasů pro podporu volební strany neklesl požadovaný počet pod zákonnou hranici. Pravost podpisů petentů se neověřuje, žádnou takovou povinnost zákon neukládá,“ podotkla Tučková.

Napadnout volby lze až po jejich skončení

„Pokud splnili řádně podmínky a jejich registraci nikdo v zákonné lhůtě do konce srpna nenapadl, pak by jim v účasti na volbách nic bránit nemělo,“ řekl Právu mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

„Jako argument pro napadení regulérnosti voleb by to však mohlo posloužit po jejich skončení. Volby může kdokoli napadnout správní žalobou u příslušného soudu, v tomto případě Středočeského krajského soudu v Praze,“ dodal mluvčí.

O přízeň voličů se v Brandýse nad Labem uchází čtrnáct subjektů, z toho tři nezávislá sdružení, která musela pro svou kandidaturu předložit úřadu petici s podpisy.

Reklama

Výběr článků

Načítám