Hlavní obsah

Rath se pro "svou" Hostivici přetrhl, milióny jí zajistil na úkor dětského domova

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud šlo o jeho domovskou obec Hostivice, dokázal nyní již bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath sehnat peníze i v situaci, kdy byla pokladna oficiálně zcela prázdná. Doplatil na to v roce 2009 např. dětský domov v Pyšelích, kterému Rath sebral již schválenou šedesátimiliónovou dotaci, aby se za stejné peníze postavila školní jídelna v Hostivici.

Foto: Matěj Říha, ČTK

Základní škola v Hostivici, jejíž dostavba byla terčem kritiky stejně jako zřízení gymnázia, které tam podle oponentů vzniklo jen kvůli tomu, že to je bydliště Davida Ratha.

Článek

Bez zajímavosti není fakt, že do této obce kraj napumpoval desítky miliónů ve stejné době, kdy na něj bezplatně převedla nepoužívanou budovu základní školy. A právě v ní později vzniklo hostivické gymnázium, jehož rekonstrukce je jedním z důvodů policejní razie z minulého týdne.

O náhodu podle někdejší středočeské zastupitelky za ODS Dagmar Nohýnkové rozhodně nešlo. „Pan hejtman měl pocit, že v jeho rodném městě by mělo být gymnázium, a hledal proto cesty, jak ho tam zřídit. Odpovídající prostory tam ovšem nebyly, tak to vyřešil tímto způsobem. A protože začátkem roku 2009 nebyly žádné volné finanční prostředky, sebraly se peníze dětskému domovu,“ řekla k tomu Právu Nohýnková.

Ta působila jako náměstkyně Rathova předchůdce ve funkci Petra Bendla (ODS). Právě za něj se peníze pro dětský domov Pyšely schválily.

„Bylo to celé velmi zarážející. Hejtman prvoplánově pomohl městu, které tak mělo postavenou nadstandardní školní jídelnu, a za to kraj získal objekt pro gymnázium,“ poznamenala Nohýnková.

Milióny šly na neexistující organizaci

Rathova mluvčí Berill Mascheková již dříve jakoukoli souvislost mezi finanční injekcí pro Hostivici a faktem, že hejtman v této obci žije, razantně odmítala.

Hostivice byla podle jejího dřívějšího vyjádření přednostně vybrána proto, že měla na stavbu školy hotový projekt.

Jenže necelých 60 miliónů korun původně určených dětskému domovu Rath ve skutečnosti do Hostivice poslal na stavbu kuchyně a jídelny tehdy ještě neexistující základní umělecké školy.

„Převádělo se 56 miliónů na organizaci, která v té době nebyla zapsaná v rejstříku škol,“ konstatovala v této souvislosti bývalá náměstkyně středočeského hejtmana. Zda se nyní policie zabývá kromě rekonstrukce budovy gymnázia i okolnostmi, které provázely převod objektu do vlastnictví kraje, nechtěla v úterý státní zástupkyně Lenka Bradáčová jakkoli komentovat.

Původní projekt na opravu dětského domova byl těsně před realizací, nechybělo stavební povolení a vysoutěžen byl i dodavatel. Rath tehdy radikální obrat v postoji kraje pod jeho vedením obhajoval tím, že objekt je v tak dezolátním stavu, že by na rekonstrukci spolykal více než 100 miliónů.

Zároveň chtěl dětský domov přestěhovat do prostor bývalé dětské léčebny v Choceradech, proti tomu se ale zvedla vlna nevole odborníků i místních obyvatel, a tak Rath od záměru ustoupil.

Na opravy domova ani koruna

„Budova v Choceradech by se musela také rekonstruovat a tvrzení o více než stomiliónových nákladech na opravy objektu v Pyšelích nebylo nijak podložené,“ řekl k tomu šéf občanského sdružení Zachovejte dětský domov v Pyšelích Jan Kružík.

V souvislosti s radikální změnou v postoji kraje pod Rathovým vedením se v zákulisí spekulovalo, že s objektem dětského domova měl mít hejtman zcela jiné plány.

Mluvilo se např. o tom, že by lukrativně položená budova s velkým pozemkem mohla být přestavěna na hotel nebo na vysokoškolskou kolej univerzity, jejíž zřízení Rath ve středních Čechách původně prosazoval.

Dětský domov v Pyšelích nakonec zůstal, na nutnou rekonstrukci nicméně od kraje podle své ředitelky Hany Juřenové nedostal od té doby ani korunu.

Reklama

Související témata:

Související články

Samková Ratha zastupovat nebude

Advokátka Klára Samková odmítla, že by měla hájit obviněného Davida Ratha, jak o tom informoval dřívější mediální zástupce rodiny Rathových František Šejnost....

Výběr článků

Načítám