Hlavní obsah

Politologové: Věci veřejné přestřelily, můžou se zničit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Věci veřejné, které vyvolaly současnou vládní krizi, přestřelily a ztratily soudnost. Jejich kroky z posledních dnů, kdy grémium strany vyzvalo své ministry k demisi, mohou stranu zničit. Shodují se na tom politologové. Domnívají se, že současná krize bude zažehnána a nedospěje k předčasným volbám.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedové VV Milan Šťovíček a Karolína Peake s šéfem strany Radkem Johnem

Článek

Podle Daniela Kunštáta měly Věci veřejné zřejmě pocit, že jejich hlas v koalici není dostatečně slyšet. "Strana cítí, že se řítí do záhuby a že musí něco udělat," řekl  Kunštát. Podle něj ale VV svými požadavky přestřelily. "Spojují to s vyhrožováním, a to je může přivést do hrobu," poznamenal.

Podle politologa Zdeňka Zbořila si VV od počátku existence současné vlády diktovaly podmínky a udržovaly koaliční partnery v neustálém napětí. "Možná ztratily soudnost," řekl Zbořil. Domnívá se, že současná vládní krize neskončí předčasnými volbami.

Stejného názoru je i politolog Jan Outlý, strany podle něj nejsou na předčasné volby připravené. Podle Outlého nešlo ze strany VV o žádnou strategii. "Byl to chabý pokus udělat se lepšími, který jim nevyšel. Ocitly se naprosto na okraji," poznamenal.

Věci veřejné požadují sloučení ministerstev, rekonstrukci vlády a inventuru koaliční smlouvy. Nová vláda by podle nich měla předstoupit před sněmovnu s žádostí o důvěru.

Grémium nejmenší strany vlády v úterý vyzvalo své ministry k demisi, pak ale VV uvedly, že ji mají podat nikoliv premiérovi ale pouze předsedovi strany Radku Johnovi. Vedení VV bude ve středu večer o situaci jednat. Místopředseda strany Tomáš Jarolím, který situaci vyprovokoval, právu řekl, že pokud ministři dnes demisi nepodají, odstoupí z funkce. [celá zpráva]

Foto: Šulová Kateřina, ČTK

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) oznamuje, že nehodlá podat demisi.

To se ale ministrům nelíbilo. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) ráno navíc oznámil, že demisi nepodá dnes ani v následujících dnech, neboť nechce vyhrocovat politickou krizi. Podobně se vyjádřila i vicepremiérka a místopředsedkyně strany Karolína Peake.

Občanští demokraté dávají Věcem veřejným na jednání o budoucí podobě vlády týden. ODS nabídla revizi programu a zrušení tří ministerstev, jak žádají VV. Jinak bude ODS prosazovat předčasné volby. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám