Hlavní obsah

Podívejte se na zkoušku Signal Festivalu. Uskuteční se také vedle piety za Gotta

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová

Už ve čtvrtek večer Prahu posedmé rozsvítí Signal Festival. Až do nedělní půlnoci budou pražské ulice hostit téměř dvě desítky instalací. Ta historicky nejrozsáhlejší od audiovizuálního umělce Jakuba Peška se bude konat na hladině Vltavy hned vedle Slovanského ostrova, kde bude v pátek probíhat pieta za zesnulého Karla Gotta.

Podívejte se na zkoušku Signal Festivalu. Uskuteční se také vedle piety za Karla GottaVideo: Novinky

 
Článek

„Jsou to čtyři ohromné lasery, které vytvoří opravdu magickou show na hladině Vltavy,“ řekl Novinkám Matěj Vlašánek, programový koordinátor kurátor Signal Festivalu.

Organizátoři se tak museli s rodinou zpěváka domluvit na „vzájemné spolupráci“.

„Dohodli jsme se s managementem a Ivankou Gottovou, že uzpůsobíme zvuk instalace tak, aby pietu nerušila. Zároveň uctíme v den státního smutku památku Karla Gotta minutou ticha v 19 hodin na Karlínském náměstí,“ dodal Vlašánek.

Signal Festival: Co letos přinese festival světla?

Kultura

Výročí sametové revoluce

Letošním tématem festivalu je třicetileté výročí sametové revoluce.

„Vnímáme to nejen jako příležitost k ohlédnutí do historie, ale i pohled do budoucnosti a prostor pro změnu. Samotný Signal Festival od svého počátku prošel také revolucí. Naším cílem už není jen samotná prezentace instalací, ale hlavně silný umělecký zážitek a přestavení a podpora současných umělců a společenských témat. Díky festivalu už vzniklo přes 70 nových uměleckých děl za 45 milionů korun,“ vysvětluje ředitel festivalu Martin Pošta.

Foto: Novinky

Návštěvníky čeká osmnáct instalací, z čehož jich je 12 na nových místech.

Účastní se i Jiřičná

Tradičně se představuje tvorba jak českých, tak zahraničních umělců. Jejich výtvory mohou návštěvníci zhlédnout na třech trasách vedoucích Malou Stranou, Starým Městem a Karlínem.

Mezi nejvýraznější jména letošního ročníku patří světově uznávaná architektka Eva Jiřičná, která se svým studiem Al-Design odhalí ve Vojanových sadech tajemný světelný meteorit. Do barokního komplexu Invalidovny a zároveň i do minulosti zavede návštěvníky projekt uměleckého uskupení Big Light s názvem I’m Leaving the Body (Opouštím tělo).

Mapa v mobilu

Mapa provázející po jednotlivých instalacích bude letos poprvé zadarmo ve verzi pro iOS a Android. Dopravní rychlost v okolí instalací bude omezena na 30 kilometrů v hodině v Praze 1 a 8. Další dopravní omezení se budou týkat Smetanova nábřeží, mostu Legií a ulice Křižíkova.

V průběhu festivalových večerů budek dispozici bezplatná linka 800 100 991, která poskytne informace o dopravě a aktuálním stavu provozu.

Signal Festival bude slavnostně zahájen ve čtvrtek 10. října v 19 hodin na Smetanově nábřeží. Bude probíhat až do neděle každý večer od 19 do 24 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám