Hlavní obsah

ODS zoufale hledá většinu ve Sněmovně, Nečas varuje před volbami

Právo, Naďa Adamičková Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud nebude mít skomírající koalice jistotu sněmovní většiny, prováděcí zákon k důchodové reformě ani restituce se projednávat nebudou. A patrně se odloží také hlasování o daňovém balíčku, s nímž vláda spojila důvěru. Alespoň tak s tím kalkuluje ODS, jejímž představitelům se dosud nepodařilo sjednat kompromis s šesticí rebelů. Ti odmítají zejména zvyšování DPH.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér a předseda ODS Petr Nečas

Článek

Právě v úterý přitom měli poslanci poměřit své síly jak s prezidentem Klausem, který vetoval mj. zákon k důchodové reformě, tak se Senátem, který Sněmovně vrátil církevní restituce. Oba zákony považují ODS, TOP 09 a LIDEM za klíčové. Pro vítězství přitom koalice v obou případech potřebuje alespoň 101 hlasů. Ty ale podle všeho zatím nemá. Místo většiny zavládl ve Sněmovně totální chaos a nejistota.

„V úterý si na klubu řekneme, pro co máme hlasy, do toho jít můžeme, pro co hlasy nemáme, do toho nemá cenu vyrážet,“ řekl Právu místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. A podobná situace může nastat i ve středu, kdy má Sněmovna hlasovat o daňovém balíčku.

Nečas píše ODS
Premiér a šéf ODS Petr Nečas napsal spolustraníkům devítistránkový dopis, ve kterém vyhodnotil volební debakl. Deklaroval, že pokud obhájí funkci, bude pro něj prioritou pokračování současné trojkoalice.
Nezastírá, že ODS utrpěla těžkou porážku, ale spolustraníky nabádá, aby nepropadli poraženectví. Připouští i svou odpovědnost: „Je to pro mě jasný signál a hodnocení, co jsem mohl v čele vlády nebo ODS udělat lépe. Nepovažuji se za neomylného.“
Zároveň upozornil rebely. „Chci varovat před myšlenkou, že existuje reálná varianta pro získání 101 hlasů po případném pádu vlády. Pravděpodobnost, že na konci takové cesty budou předčasné volby, je velmi vysoká. Nejsme jediní hráči na politickém poli.“
(tin)

Rebelové přitom už dali najevo, že o důchodové reformě a restitucích by se mělo hlasovat až po balíčku, kdy bude jasné, v jaké podobě a zda vůbec bude schválen.

Vůdce vzbouřenců Petr Tluchoř Právu potvrdil: „Od poloviny září říkáme to samé: považujeme za nezodpovědné, aby kroky, na které nejsou peníze, jako jsou například důchodová reforma či církevní restituce, byly financovány ze zvyšování daní. Už jednou se kvůli důchodové reformě DPH zvyšovalo a není důvod tento krok opakovat,“ řekl.

Na odsunutí restitucí až po balíčku v koalici panuje shoda. A v obavě před prohraným hlasováním nejspíš zavládne i v případě důchodové reformy.

„Pokud jde o církevní restituce, tam týden nehraje roli. Ale pokud jde o zákony navázané na důchodovou reformu, tak tam odklad vyvolává nejistotu. Velký problém je určitě u fiskálního balíčku, který je provázaný na státní rozpočet,“ řekla Právu místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Jenže je otázkou, zda se to podaří, byť se dnes má znovu sejít vyjednávací tým ODS s rebely.

„Můj osobní dojem je, že dohoda nebude, ale usiluji o to, abychom se dohodli,“ řekl Právu jeden z vyjednavačů, šéf rozpočtového výboru Pavel Suchánek (ODS).

Nejednoty uvnitř koalice se chopila opozice. „Nebudeme podporovat žádné odsouvání zákonů. Je nepochybně zájmem země i občanů, aby bylo jasno co nejdříve, jaké budou daně, jestli bude spuštěna důchodová reforma a jestli se příští rok bude vydávat církvím majetek,“ řekl Právu šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám