Hlavní obsah

Na Karlovarsku vede levice, ANO potvrzuje raketový vzestup

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize ve středu odstartovala sérii svých předvolebních debat. Do studia si pozvala jedničky kandidátek osmi stran a hnutí v Karlovarském kraji, které mají šanci na úspěch. Průzkum pro ČT, který udělaly agentury STEM/MARK a Median, potvrdily prvenství levice a také to, že hnutí miliardáře Andreje Babiše se zřejmě stane skokanem letošních voleb, protože by jej na Karlovarsku volilo 17 procent voličů.

Foto: Novinky

Volební potenciál podle průzkumu pro ČT

Článek

Politici se v lecčem shodli, zaskřípalo to mezi nimi, když přišla řeč na to, s kým by nešli nebo šli do vlády a na prezidenta Miloše Zemana

Lídr TOP 09 Roman Maleček, karlovarský radní, uvedl, že si nedokáže představit spolupráci jak s komunisty, tak se zemanovci a to kvůli tomu, že za nimi stojí prezident, který dopředu diktuje, jaké by po volbách měly vzniknout koalice.

Pan prezident je chytrý jako liška a rozhodl do těch voleb velmi dobře
Josef Novotný, lídr ČSSD v Karlovarském kraji

Předseda SPOZ na Karlovarsku Josef Kvasnička hájil prezidenta tím, že řešení současné politické krize je velmi složité.

Na to zareagoval exposlanec ODS Jan Bureš. Podle něj je pokrytecké tvrdit, že Zeman je v složité situaci, když vládní krizi sám zavinil, protože jmenoval vládu bez politického krytí. „To je stejné jako, když založím požár a pak jej půjdu hasit,“ uvedl Bureš.

Zemanovce považujeme za lobbistické hnutí
Petr Němec, lídr zelených v Karlovarském kraji

Exposlance ČSSD a karlovarského hejtmana Josefa Novotného to vyprovokovalo k obraně Zemana. Podle něj za krizí může hlavně vláda a aféry ODS.

„Pan prezident je chytrý jako liška a rozhodl do těch voleb velmi dobře. A teď rozhodnou voliči,“ uvedl Novotný.

Lídr zelených projektant Petr Němec uvedl, že si nedokáže představit vládu s komunisty a SPOZ. „Zemanovce považujeme  za lobbistické hnutí,“ poznamenal.

Foto: Novinky

Volební potenciál

Komunistický exposlanec Pavel Hojda si myslí, že jsou na vládní odpovědnost připraveni. „Nejlépe se můžeme dohovořit se soc. demokracií,“ uvedl Hojda.

Kvasnička by neměl problém jít do vlády s komunisty. „My jsme ochotni spolupracovat s kýmkoli, kdo přijme program SPOZ,“ řekl Kvasnička.

Úsvit do koaliční vlády nepůjde

Jednička na kandidátce hnutí Úsvit přímé demokracie Pavel Přemysl Ries uvedl, že budou chtít jít do opozice. „Nepůjdeme do žádné vlády a budeme chtít prosadit zákon o obecném referendu,“ uvedl

Politici se většinou shodli na tom, že pro větší zaměstnanost je potřeba ulehčit podnikatelům např. snížením zdravotního a sociálního pojištění.

Došlo i na sousední Německo

Lídr ANO Roman Procházka, ředitel muzea v Chebu by těm podnikatelům, kteří by zaměstnali nezaměstnaného, na rok odpustil placení pojistného. Podle většiny je potřeba změnit školství. „Je potřeba méně básníků a filosofů a více lidí v průmyslových oborech,“ uvedl Ries, povoláním režisér.

Podle něj bychom se měli inspirovat v Německu, kde fungují pracovní agentury, které jsou placeny od toho, když se jim podaří sehnat pracovní místo.

Všichni lídři se shodli na tom, že výsledek německých voleb je dobrý i pro Českou republiku, která je na svém západním sousedovi ekonomicky hodně závislá.

„Německo bude dál tahounem eurozóny a to je pro nás jenom fajn,“ uvedl Maleček.

Novotný by poradil německým sociálním demokratům, aby nechodili do vlády s CDU. „Už jednou to udělali a v dalších volbách dopadli špatně,“ poznamenal.

Podle Bureše hrozí nebezpečí, kdyby CDU udělalo koalici se zelenými, kterým se nelíbí dostavba Temelína, že budou chtít zasahovat do české energetické politiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám