Hlavní obsah

LIDEM podpoří církevní restituce až po zvýšení DPH, tvrdí Peake

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Rovenský

Rebelie poslanců ODS kvůli zvyšování daní se v úterý odrazila na postoji další vládní strany k hlasování o církevních restitucích. Vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake Právu řekla, že nejdřív musí Sněmovna schválit zvýšení daní, jinak její strana nezvedne ruku pro církevní restituce. Jednat se mělo od devíti hodin, začátek byl následně o hodinu posunut.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Karolína Peake

Článek

„Jsem připravena pro církevní restituce zvednout ruku, ale debaty v ODS ohrožují příjmovou stránku. V našem klubu to vyvolává debaty, jestli by se měly schvalovat, když není zajištěn příjem. Mělo by to jít ruku v ruce. Takto zásadní výdaj z rozpočtu bychom měli schvalovat až ve chvíli, kdy víme, že prošel konsolidační balíček,“ řekla Práv

Její slova potvrdil i poslanec Viktor Paggio. „Říkám: bez peněz do restitucí nelez. Máme příjmy a výdaje, a když nebudou příjmy, tak je otázka, zda provádět výdaje,“ uvedl pro Právo. Právě osm poslanců LIDEM je klíčových pro vládu premiéra Petra Nečase (ODS), která bez nich má jen 92 hlasů.

Schvalování restitucí se výrazně oddálí

Zvýšení daní je podle vicepremiérky připraveno podpořit všech osm poslanců, ale situace v klubu ODS pro ni „vrhá otazníky na hlasování o výdaj na církevní restituce“.

„Ne že bychom je chtěli potopit, ale chtěli bychom o nich hlasovat až poté, co bude zajištěn konsolidovaný rozpočet. Tak jako si nekupuji barák, když jsem přišla o zaměstnání, tak si myslím, že takový zásadní výdaj by měl přijít ve chvíli, kdy jsme si jistí, že nezvyšujeme státní dluh,“ doplnila.

To by ale v případě, že by vláda návrh ze Sněmovny stáhla nebo byla poražena, mohlo schválení restitucí oddálit i o několik měsíců – Nečasova vláda totiž plánuje předložit nový návrh na zvýšení DPH spojený s důvěrou a ten musí projít celým legislativním kolečkem od prvního čtení až po předpokládané veto Senátu.

„To bychom pak museli využít všech možných zkracování lhůt a podobně. Uvidíme. Je to ještě na koaliční jednání,“ doplnila Peake.

Reklama

Výběr článků

Načítám