Hlavní obsah

Bývalý detektiv vyhrál soud, kauzu ŘSD nijak neohrozil

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský vrchní soud ve čtvrtek definitivně zprostil viny někdejšího detektiva protikorupční policie Rostislava Kotrče, který byl viněn z vyzrazení identity utajované svědkyně v citlivé kauze týkající se údajného tunelování Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Identita svědkyně byla totiž všem zainteresovaným známá už před Kotrčovým převzetím případu, odůvodnil soud zamítnutí odvolání žalobce proti původnímu osvobozujícímu rozsudku pražského městského soudu.

Ten už letos v březnu smetl obžalobu pražského vrchního státního zastupitelství ze stolu s tím, že bývalý detektiv se ničeho trestného nedopustil. „Soudu prvního stupně nelze nic vytknout, postupoval naprosto precizně a správně,“ odůvodnil předseda senátu Viktor Mach zamítnutí odvolání.

Sám Kotrč po vynesení pravomocného rozsudku řekl, že se bude soudně domáhat návratu k policii a také náhrady škody za neoprávněné stíhání. „Přesnou výši odškodného zatím nechci odhadovat,“ řekl Právu Kotrč. Samotné vyšetřování označil u soudu za tříleté martýrium. „Samozřejmě to negativně poznamenalo i mou rodinu,“ řekl někdejší detektiv, který po vyhazovu od policie působí jako kazatel Církve československé husitské.

Stíhání prý bylo účelové

Žalobce Pavel Prygl z pražského vrchního státního zastupitelství nechtěl rozhodnutí soudu komentovat, na tvrzeních obsažených v obžalobě však podle svých slov trvá.

Kotrč po osvobozujícím verdiktu konstatoval, že jeho stíhání ze strany generální inspekce a vrchního státního zastupitelství bylo účelové. „Je zajímavé, že jsem byl obviněn poté, co jsem upozornil na nezákonný postup mých kolegů v kauze, a co jsem šéfku pražského vrchního státního zastupitelství Lenku Bradáčovou informoval o tom, že by bylo kvůli její podjatosti vhodné předat kauzu ŘSD k dozorování někam jinam,“ poznamenal k tomu Kotrč.

Kauza zaměřená na nejmocnější manažery ŘSD, tedy tehdejšího ředitele Petra Laušmana a náměstka Michala Halu, se rozjela na sklonku roku 2011. Policisté z protikorupčního útvaru tehdy oba muže obvinili z machinací s pronájmy dálničních odpočívadel, čímž měli připravit stát o zhruba 260 miliónů korun.

Celá kauza byla postavena na konstrukci, že ŘSD levně pronajalo odpočívadla spřízněným firmám, které na nich postavily pumpy. A ty pak draze pronajaly dál. Jenže na rozdíl od okolností samotného vyšetřování se podstata případu k soudu nikdy nedostala, protože v roce 2014 stíhání státní zástupkyně zastavila.

Právo už dříve informovalo o tom, že Kotrč ještě před definitivním osvobozením podal trestní oznámení na své bývalé kolegy, kteří podle něj celou kauzu hrubě zmanipulovali, ale i na příslušníky inspekce nebo žalobce pražského vrchního státního zastupitelství, kteří je podle něj posléze kryli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám