Hlavní obsah

Ať už vláda nedělá žádná zásadní rozhodnutí, požádal Sobotka Zemana

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na čtvrtečním jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech uvedl, že požádal hlavu státu, aby zasadila o to, aby vláda v demisi již nepřijímala žádná zásadní rozhodnutí. Sobotka rovněž konstatoval, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš by mohl v rodícím se kabinetu zastávat post vicepremiéra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka po schůzce v Lánech

Článek

Sobotka uvedl, že v souvislosti s výroky premiéra v demisi Jiřího Rusnoka požádal Zemana, aby se na kabinet obrátil s apelem, aby již jeho kabinet nepřijímal žádná zásadní a dlouhodobá rozhodnutí.

Sobotka to zmínil v souvislosti s Rusnokovými výroky o možném prolomení těžebních limitů na severu Čech. „Tohle je příklad toho rozhodnutí, které by vláda bez důvěry v demisi činit neměla,” řekl Sobotka

Sobotka prezidenta seznámil s výsledky jednání Sněmovny. Vznikající vládní koalice podle něj „prošla úspěšně prvním testem”, když schválila kandidáty do vedení Sněmovny, na nichž se strany dohodly. Zeman, coby někdejší předseda komory, ocenil zejména silný mandát pro šéfa Sněmovny Jana Hamáčka, který dostal 195 hlasů.

Sobotka zdůraznil, že by do konce roku chtěl přijmout návrh rozpočtu na příští rok. Existuje prý reálná šance přijmout jej mezi Štědrým dnem a Silvestrem, což by byl podle šéfa ČSSD „pozitivní signál”. S prezidentem se chce setkat za týden.

K večernímu jednání s představiteli ANO Sobotka uvedl, že vedle daní by se rád bavil rovněž o valorizaci penzí a zrušení druhého pilíře penzijní reformy.

Související témata

Foto: Novinky
Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Na dotaz, zda by Babiš mohl být vicepremiérem rodícího se kabinetu, Sobotka odvětil, že by šlo o „logické a přiměřené” řešení. Jde podle něj však pouze o jednu z možných variant.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám