Hlavní obsah

Přes pokles vody na horách hlásí ohrožení 18 míst

Právo, Novinky, ČTK, Vladislav Prouza

Pondělní vydatný déšť prudce zvedl hladiny horských toků zejména v Krkonoších a v Jizerských horách. V noci na úterý se počasí umoudřilo, výsledkem je i pokles hladin rozbouřených řek v horských oblastech. V níže položených oblastech ale potíže přetrvávají. Stav ohrožení musela vyhlásit například Mladá Boleslav na Jizeře.

Článek

Lokalit, které se potýkají s třetím stupněm povodňové aktivity, přes noc v České republice přibylo. Na Labi platil v úterý dopoledne stav ohrožení na 13 místech, přestože v horských oblastech už hladiny klesají. V povodí Vltavy je třetí stupeň povodňové aktivity hlášen na třech místech, na Lužnici v Nové Vsi, na Jankovském potoce Miloticích a na Želivce v Poříčí. V povodí Moravy platil stav ohrožení na Svratce v Borovnici a v Dalečíně.

Meteorologové na úterý přodpovídají trvalejší déšť jen na severovýchodě České republiky. Nejvíce srážek, do 20 milimetrů, by mělo spadnout v Beskydech. Horní toky rozvodněných řek by měly kulminovat a pomalu klesat.

Ohrožení vyhlásila Mladá Boleslav

Přestože na horách velká voda v úterý ráno pozvolna klesala, hladiny středočeských řek se v noci dále zvyšovaly. V Mladé Boleslavi na Jizeře vyhlásili vodohospodáři v osm hodin ráno třetí povodňový stupeň, tedy stav ohrožení. Kulminaci řeky očekávají kolem poledne.

Druhý stupeň povodňové aktivity hlásí Zruč nad Sázavou, první stupeň, stav bdělosti, platí na Doubravě ve Žlebech na Kutnohorsku a od časných ranních hodin i na Labi v Brandýse nad Labem.

Přehrady podle odborníků zamezí katastrofě

Hrozbu povodně směřující z Krkonoš po Labi do vnitrozemí alespoň podle informace vodohospodářů z dnešního rána přehrady spolehlivě zadrží. Repríza povodní z roku 1997, které odstartovaly právě v Krkonoších a Podkrkonoší tedy údajně nehrozí.

"Důležité je, že podle nynější situace, kdy řada horských toků klesá, stačí labská přehrada Les Království u Dvora Králové nad Labem, nynějších devadesát přítokových kubíků za vteřinu v pohodě zadržet," konstatoval Karel Dostál z dispečinku královéhradeckého Povodí Labe.

Třetí povodňový stupeň ráno platil na Labi od přehrady Les království po Jaroměř, i na krkonošské horní Úpě a Stěnavě na Náchodsku. 

Labe ve Špindlerově Mlýně, kterým včera po devíti letech prošla stoletá voda,  setrvávávalo na prvním povodňovém stupni. Vodu se vzdor vytrvalému dešti, daří zadržovat ve špindlerovské přehradě. "Už to neteče přes horní přeliv, tak jako v pondělí," přiblížil Dostál. Přehrada ve Špindlu se naposledy přelila v létě 1997, když krátce nato stihly Česko po dlouhé době katastrofické záplavy.

Jablonec nad Jizerou se vzpamatovává

Šok způsobený vzedmutím hladiny Jizery z obvyklých 70 centimetrů s průtokem 2,5 kubíků za sekundu na skoro 4,5 metru s průtokem 209 kubíků mají snad za sebou obyvatelé Jablonce nad Jizerou na Semilsku. Voda začala v Jablonci zaplavovat první domy včera okolo čtvrté hodiny odpoledne. Vrcholu dosáhla okolo osmé večer, kdy se ocitla v zajetí živlu dvacítka obydlí včetně několika místních fabrik a benzínové pumpy.

"Voda protékala ohroženými objekty zhruba deset hodin. Jizera začala klesat ve dvě hodiny po půlnoci. V úterý v osm hodin ráno se hladina zastavila na 110 centimetrech. Poslední takto velká voda stihla Jablonec v roce 1978," přiblížil jablonecký starosta Václav Nosek (KDU - ČSL), který jako řada spoluobčanů strávil minulou noc na nohou.

Lužnice má jeden třetí povodňový stupeň

Jediným místem v jižních Čechách, kde je nyní třetí stupeň povodňové aktivity, je Nová Ves na horním toku Lužnice. Hladiny ostatních řek kulminovaly během pondělka a v noci na dnešek a nyní klesají, řekla českobudějovická hydroložka Kateřina Štěrbová.

"Lužnice stoupá a ještě stoupat bude," uvedla Štěrbová. Podle nejnovějšího modelu se zdá, že na Pilaři a v dalších místech řeka do úterního večera překročí druhé povodňové stupně.

Aktuální informace o stavu toků

Přehled stavů jednotlivých řek uvádí Vodohospodářský portál ministerstva zemědělství:

Reklama

Související témata:

Související články

Řeky na severu a jihu Čech hrozí vylitím

Řeky v Krkonoších dosáhly v noci třetích stupňů povodňové aktivity. Na hřebenech Krkonoš a Jizerských hor spadlo v průběhu noci až 100 mm srážek. Na nejvyšší...

Výběr článků

Načítám