Hlavní obsah

Němcová má podle Ratha formát kleptomana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci ve čtvrtek jednali o rozdělení vedoucích funkcí ve Sněmovně v bouřlivé atmosféře. Ministr zdravotnictví a poslanec ČSSD David Rath tvrdě zaútočil na Miroslavu Němcovou, kterou na post předsedkyně Sněmovny nominovala ODS. Označil ji za osobu formátu zloděje rohlíků v samoobsluze. Za fanatičku ji předtím označil předseda ČSSD a premiér Jiří Paroubek.

Článek

Němcová byla jedinou kandidátkou na funkci předsedy dolní komory, o které se hlasovalo. Ani ve druhém kole tajné volby však do čela dolní komory zvolena nebyla. [celá zpráva]

Ještě před hlasováním na Němcovou zaútočil ministr Rath, když  připomněl její kauzu s neoprávněným používáním služebního vozu, který poskytla své rodině.

"V čele Sněmovny by měl být člověk, který je vzorem nadhledu a velkorysosti, a ne člověk, který krade v samoobsluze rohlíky," řekl doslova Rath. Později přidal na adresu Němcové ještě označení "drobný kleptoman".

Poslanci ODS na oplátku Rathovi připomněli, že je vyšetřován policií kvůli podezření z jeho pochybného hospodaření v České lékařské komoře. "Moralizování od člověka, kterého vyšetřuje policie, zní velmi věrohodně," prohlásil ironicky poslanec ODS Petr Pleva. Rath Plevu upozornil, že i on se může snadno stát vyšetřovaným, stačí prý jeden dopis na policii.

Na to reagoval místopředseda ODS Petr Nečas. "V poslední době neděláte nic jiného, než že posíláte udavačské dopisy," řekl.

Paroubek opět smetl koaliční smlouvu

Dosluhující premiér a šéf sociální demokracie Jiří Paroubek v obšírném projevu zopakoval, proč je pro jeho stranu nepřijatelný program koalice ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Programová část koaliční smlouvy je podle něj sepsána v duchu programu ODS. Paroubek v ní postrádá například hlubší popsání hospodářské politiky, zmínky o integraci v rámci EU, kritizoval také koncept rovné daně a údajnou rezignaci na myšlenku solidarity.

Paroubek šel ve výčtu tak daleko, že vyčetl koaliční smlouvě chybějící zmínky o Slovensku nebo o reformě OSN.

Paroubkův projev následně zkritizoval šéf lidovců Miroslav Kalousek, který mu připomněl, že projednávaným bodem je volba předsedy Sněmovny. K této výtce se připojil i předseda ODS Mirek Topolánek, který upozornil, že Sněmovně nenáleží schvalovat koaliční smlouvu.

ČSSD volbu Němcové odmítá

Zdroj z poslaneckého klubu ČSSD před hlasováním řekl, že sociální demokraté si hlasovací lístky vyzvednou, ale volit nebudou. Účel to splní v tom, že zachovají kvórum pro volby, ale nebude hrozit, že někdo z poslanců ČSSD dá v tajné volbě Němcové hlas. To se nakonec potvrdilo.

Paroubek se nevybíravě vyjádřil o Němcové. "To je fanatička, pro kterou nemůže žádný soudný sociální demokrat hlasovat. To by musel být blázen a ten by musel vrátit veškeré politické školné," dodal. Němcové mimo jiné vyčetl, že údajně schvalovala demonstrace proti němu. Impulsem protestů proti Paroubkovi byl jeho projev, v němž zpochybnil výsledek voleb.

Šance na zvolení dával Němcové Nečas. "Za předpokladu tajných voleb má paní Němcová velkou šanci, pokud samozřejmě bude narušen tajný charakter těchto voleb, který tím pádem bude možná v rozporu i s Ústavou, potom samozřejmě ta věc bude komplikovanější," uvedl místopředseda ODS.

Patera přijel na vozíku

Poslanec ODS Miloš Patera, jehož minulý týden postihla mozková mrtvice, dorazil ve čtvrtek do Sněmovny a dodatečně složil poslanecký slib. Nemocný poslanec Patera dal v minulých dnech najevo, že se hlasování hodlá zúčastnit. Zástupci ODS v médiích opakovaně prohlašovali, že ho nebudou k přítomnosti ve Sněmovně nijak přemlouvat. Podle lékařů ale Paterovi naopak vytržení z nemocničního prostředí může prospět.

Ve slovní přestřelce zcela zanikla výzva lidoveckého poslance Pavla Severy, aby některý z levicových poslanců Pateru vypároval. "Já bych uvítal, kdyby někdo vypároval pana kolegu Pateru, aby tady zbytečně neseděl," řekl Severa. Jeho výzvu nakonec vyslyšel poslanec ČSSD Miloslav Vlček, který se ve druhém kole volby stejně jako Patera hlasování nezúčastnil. 

Mandátní a imunitní výbor povede sociální demokrat

Sněmovna se ve čtvrtek dohodla na vzniku prvního výboru. Je jím mandátový a imunitní výbor, jehož členové ověřili a potvrdili právoplatnost mandátů všech poslanců. Zvolili si také svého předsedu, kterým se stal Miloslav Kala z ČSSD.

"S pravděpodobností hraničící s jistotou toto křeslo připadne sociální demokracii," uvedl ještě před hlasováním místopředseda ODS Petr Nečas. Připomněl ale, že dohoda o obsazení křesla šéfa výboru neznamená, že se strany shodnou i na obsazení funkce šéfa Sněmovny.

Občanským demokratům zatím připadlo místo šéfa sněmovní volební komise pro Petra Tluchoře.

Anketa

Kdo je vhodnějším kandidátem na šéfa Sněmovny?
Miroslava Němcová (ODS)
58,8 %
Lubomír Zaorálek (ČSSD)
41,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16738 čtenářů.

SNĚMOVNA A NEMOCNÍ POSLANCI

  • 23. června 2000 - Na hlasování Senátu o novele volebního zákona přijel i nemocný senátor ODS Jiří Pospíšil, který přerušil hospitalizaci po prodělaném infarktu.
  • 22. dubna 2004 - Na hlasování o zákonu o DPH se dostavil zraněný ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda (KDU-ČSL), který měl předtím vážnou autonehodu. Do Sněmovny se dopravil s pomocí lékařů z Brna vrtulníkem.
  • 24. srpna 2004 - Na hlasování o důvěře koaliční vládě premiéra Stanislava Grosse (ČSSD) do Sněmovny přišli dva nemocní poslanci za ČSSD - Miloslav Vlček a Hana Orgoníková. Orgoníková dojela do sálu na kolečkovém křesle. Oba poslanci přijeli z nemocnice, neboť je opoziční strany ODS a KSČM nechtěly vypárovat.
  • 15. března 2006 - Poslanec ČSSD Robert Kopecký přijel do Sněmovny z nemocnice, kde ležel s otravou krve. Jeho hlas byl třeba k přehlasování prezidentského veta zákona, který umožnil lidem stejného pohlaví uzavírat registrované partnerství.
  • 29. června 2006 - Poslanec ODS Miloš Patera, který se zotavuje po mrtvici, dorazil do sněmovny, aby se mohl účastnit volby nového předsedy Sněmovny.

ČTK

Reklama

Související články

Zaorálek vs. Němcová - kdo s koho?

Ve čtvrtek budou nově zvolení poslanci hlasovat o tom, kdo bude v příštím funkčním období Sněmovny jejím předsedou. Kandidáty na tuto funkci mají pouze...

Výběr článků

Načítám