Hlavní obsah

Kvůli napadení Kateřiny Jacques bude stíháno více policistů

PRAHA

Inspekce ministerstva vnitra kvůli zákroku proti Kateřině Jacques z 1. května obvinila policistu Tomáše Čermáka ze zneužití pravomoci veřejného činitele a ublížení na zdraví. Premiér Jiří Paroubek v pátek součaně oznámil, že očekává obvinění dalších policistů, kteří zákroku přihlíželi. Informoval také o pozastavení povýšení policejního prezidenta Vladislava Husáka na generála.

Článek

Premiér uvedl, že inspekce ministerstva vnitra stále provádí desítky výslechů svědků. Šetření by měla podle Paroubka ukončit v nejbližších dnech. "Očekávám, že sdělí obvinění některým dalším policistům, a to buď pro napomáhání nebo pro nedbalost. Čtyři nebo pět policistů pouze přihlíželo tomu, jak se policista Čermák, když to řeknu slušně, nešetrně chová vůči Kateřině Jacques," uvedl Paroubek.

Paroubek navrhl Bublanovi personální opatření

Předseda vlády doporučil v pátek dopoledne ministrovi vnitra Františku Bublanovi, aby provedl personální změny. Premiér v té souvislosti uvedl, že by odpovědnost měla nést osoba, která způsobila, že se do jinak kvalitně zvládnutého zásahu připletli policisté bez speciálního výcviku. Bublanovo rozhodnutí o případných personálních dopadech očekává Paroubek do středy.

Ministr Bublan mezitím pochválil inspekci ministerstva vnitra za práci při vyšetřování incidentu. Podle mluvčí ministerstva vnitra Radky Kovářové se Bublan v pondělí setká s policejním prezidentem Vladislavem Husákem a dohodne s ním další postup.

Premiér také požádal prezidenta republiky Václava Klause, aby prozatím pozastavil povýšení policejního prezidenta Husáka z hodnosti plukovníka na generála. "Prezident žádosti vyhoví," řekl bez bližších podrobností Klausův tajemník Ladislav Jakl.

Podezření z ublížení na zdraví musí potvrdit lékařská zpráva

Inspekce ministra vnitra nyní čeká na lékařský posudek, který podezření z ublížení na zdraví vyvrátí či potvrdí. Policista zakročil proti Jacques, která je kandidátkou Strany zelených a ředitelkou sekce lidských práv Úřadu vlády, když přihlížela prvomájové demonstraci neonacistů. Policista Tomáš Čermák tvrdí, že demonstraci narušovala a vše byla jen provokace. Trvá na tom, že zákrok byl přiměřený. [celá zpráva]

Jacques tvrdí, že ji policista nepřiměřeně bil a to nejen na ulici ale také na služebně a ostatní policisté se jí nezastali, ale dělali, že to nevidí. Politici případ odsoudili. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám