Hlavní obsah

Při útoku na Jacques pochybil i velitel policistů

Právo, Eduard Straka, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V souvislosti s prvomájovým brutálním zásahem policisty Tomáše Čermáka proti Kateřině Jacques by mohl mít problémy i velitel uniformovaných policistů.

Článek

Oddělení příznivců Strany zelených od průvodu pravicových extremistů dal totiž za úkol deseti policistům, které na místě nechal bez jakékoliv kontroly.

Sám totiž podle policejního prezidenta Vladislava Husáka pokračoval s průvodem. "Nejsem teď schopen říct, jestli to byla chyba velitele či nikoliv. Jsem si samozřejmě vědom toho, že se nemohl rozkrájet a být na dvou místech zároveň, ale i tak se mi řešení celé té situace nezdá šťastné," řekl ve středu Právu Husák.

Zároveň dodal, že možné pochybení velitele bude nyní prošetřovat kontrolní orgán policie. "Chci důkladně prověřit, jestli ta taktika byla v danou chvíli správná," uvedl Husák s tím, že deset policistů vybral velitel náhodně a ti se mezi sebou ani neznali. Čermák byl přitom mezi nimi nejzkušenější a měl nejvyšší hodnost.

Ředitel policejního obvodu pro Prahu 2 Jan Navrátil by rád našel svědky incidentu, třeba lidi, kteří celou událost viděli z oken okolních domů. "Na tom záznamu je vidět už jen ten Čermákův zákrok, ale co se dělo bezprostředně předtím, to nevíme," podotkl Navrátil.

Z videozáznamu je zřejmé, že ani jeden z okolostojících policistů se Čermákovi nesnažil v jeho jednání zabránit. "Pokud by se beze zbytku prokázalo pochybení ostatních policistů, musí počítat s kázeňskými postihy. Jakého druhu, to vám budu moci říct až po skončení celého šetření," prohlásil Navrátil.

Psychologická průprava je nutná

V souvislosti s tímto prvomájovým incidentem chce Husák podle svých slov zavést preventivní opatření, aby se už podobná situace neopakovala. "Při přípravách policistů na takovéto větší akce budou od nynějška asistovat i policejní psychologové," prohlásil policejní prezident s tím, že odborníci by měli policistům např. radit, jak se k lidem na demonstracích chovat a jak se nenechat vyprovokovat. Podobná praxe funguje už u speciálních pořádkových jednotek, tzv. "těžkooděnců".

"Psycholog by mohl také v rámci rozhovoru s policisty rozpoznat, jestli některý z nich netrpí např. stresem, což by mohlo vyvolat agresívní reakci," vysvětlil policejní prezident. "Tento incident s paní Jacques mě samozřejmě mrzí, ale současně si cením toho, že policie zvládla udržet na uzdě 800 lidí z obou znepřátelených táborů, které se sešly prakticky na stejném místě. To je vždycky velmi nebezpečné a mohlo to skončit velmi špatně," poznamenal Husák.

PhDr. Kateřina Jacques (1971)

:: vystudovala politologii v kombinaci s překladatelstvím a tlumočnictvím němčiny na Karlově univerzitě

:: za diplomovou práci na téma "Srovnání výkladů Palackého Českých dějin" získala Bolzanovu cenu.

:: působila v pražském Goethe Institutu

:: od roku 2003 zaměstnankyní Úřadu vlády jako odborná referentka odboru pro lidská práva

:: v roce 2005 jmenována ředitelkou Kabinetu místopředsedy vlády

:: od roku 2006 ředitelkou Sekce pro lidská práva a rovné příležitosti.

:: ve sněmovních volbách v roce 2006 dvojka na pražské kandidátce Strany zelených

Podle policejní psycholožky Ludmily Čírtkové by psychologická příprava řadových policistů před podobnou akcí měla velký smysl. "Řadový policista potřebuje jasné instrukce, co se dá očekávat, jak se chovat. Jiný charakter má totiž akce typu CzechTek, jiný je První máj," podotkla psycholožka.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie měla potyčku s kandidátkou zelených

Na antifašistické demonstraci na Palackého náměstí byla podle svědků zbita policií Kateřina Jacques, kandidátka Strany zelených pro sněmovní volby a vrchní...

Výběr článků

Načítám