Hlavní obsah

Exministr Mlynář půjde k soudu kvůli Portálu veřejné správy

PRAHA

Bývalého ministra informatiky Vladimíra Mlynáře (US-DEU) obžaloval státní zástupce v souvislosti s provozem internetového Portálu veřejné správy, který exministr převedl na společnost Testcom servis. Policie považuje použití peněz ze státního rozpočtu na založení firmy Testcom servis, s. r. o. za protiprávní. Mlynář ale namítá, že založená firma byla plně ve vlastnictví státu a k žádnému převodu majetku na soukromou firmu tak nedošlo.

Článek

V loni v dubnu policie bývalého ministra informatiky Vladimíra Mlynáře obvinila z napomáhání k trestnému činu zneužívání informací v obchodním styku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. [celá zpráva] V případě odsouzení mu hrozí až tři roky vězení. Spolu s Mlynářem stíhá policie také šéfa společnosti Testcom servis a někdejšího ředitele České televize Dušana Chmelíčka a náměstka Testcomu Víta Novotného.

Mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Martin Omelka Novinkám potvrdil, že také oni půjdou před soud, a to kvůli porušení povinností při správě cizího majetku.  

Police považuje smlouvu o převedení provozu Portálu veřejné správy na firmu Testcom servis za protiprávní. [celá zpráva] Mlynář podle vyšetřovatelů jako poslanec musel vědět, že vznik společnosti odporuje zákonu o majetku státu.

Podle informací Práva je Mlynář v současnosti na studijním pobytu v USA. "Se spisem se seznámil na přelomu loňského a letošního roku. Kde je právě teď není pro nás v tuto chvíli podstatné," uvedl k tomu mluvčí Omelka. Důležité to podle něj bude teprve pro soud, až nařídí hlavní líčení.

Mlynář jakoukoliv vinu popírá

Bývalý ministr odmítl, že by se dopustil jakéhokoliv protiprávního jednání. Mlynář trvá na své nevině. "Založením společnosti Testcom nevznikla jakákoliv škoda, nikdo nebyl poškozen, nedošlo k trestnému činu," tvrdil Mlynář. 

"Obvinění postavené na tvrzení, že jsem jako poslanec hlasoval o zákonu o majetku státu, a tudíž jsem údajně věděl, že založení společnosti odporuje zákonu, je věcně nesmyslné a právně vadné," uvedl exministr na svých internetových stránkách www.mlynar.cz. Informaci o obžalobě se "jako už tradičně" dozvěděl nejprve z medií, nikoliv od oficiálních orgánů, dodal. 

Testcom a Testcom servis, s.r.o.

Testcom je vládní příspěvkovou organizací, která ze zákona nesmí zakládat ani financovat soukromé společnosti s ručením omezeným. Přesto však Testcom vyčlenil 7,5 miliónu korun a založil firmu Testcom servis, s. r. o. Ministr Mlynář argumentuje, že Testcom servis nebyl soukromou ale státní firmou, což při vzniku společnosti potvrdil také krajský obchodní soud.

Začátkem roku 2004 rozhodl Mlynář o zrušení Testcom servisu poté, co na jeho možnou protiprávnost poukázalo ministerstvo financí. Mlynář měl tehdy opačný názor, ale ustoupil, aby nemusel jít proti ministerstvu financí do soudního sporu.

Trestní oznámení podali na Mlynáře bývalý zaměstnanec ministerstva informatiky Milan Novák a politik Aleš Moravec. Ministerstvo na ně zase podalo oznámení za křivé obvinění a pomluvu. Mlynář trvá na své nevině. "Fakt, že jsem se já, ani moji spolupracovníci, žádného protizákonného jednání na ministerstvu nedopustili, prokážu před soudem," řekl Právu po zahájení stíhání Mlynář.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministr Mlynář převzal od policie obvinění

Ministr informatiky Vladimír Mlynář převzal od policie usnesení o zahájení trestního stíhání, je obviněn ze zneužívání informací v obchodním styku a zneužívání...

Výběr článků

Načítám