Hlavní obsah

Registrované partnerství gayů možná přes Klause projde

– PRAHA
Právo, ada, nig

Naděje homosexuálů se nyní upírají k prezidentu Václavu Klausovi. On může rozhodnout, zda od května budou moci páry stejného pohlaví uzavírat oficiální partnerství. Pokud zákon, který jim to má umožnit, vrátí Klaus Sněmovně, byl by osud předlohy nejspíš zpečetěn. Dosud ještě nikdy tento zákon nezískal podporu 101 poslance. Při posledním hlasování pro něj ruku zvedlo 86 členů dolní komory.

Článek

Dobře informovaný zdroj o Klausově postoji však připustil, že prezident by mohl nechat uplynout patnáctidenní lhůtu, kterou mu dává ústava na podpis, a tím by mohl být zákon považován za platný. Klaus v minulosti nebyl k homosexuálním svazkům příliš vstřícný. "Myslím, že prezident teď bude zkoumat, co mu vynese více, zda to, že zákon podepíše, nebo vrátí," řekl Právu zdroj.

"To, že zákon prošel velmi výrazně Sněmovnou i Senátem, je určité znamení. Věřím, že prezident to vezme v potaz," uvedl Jiří Hromada z Gay iniciativy v ČR. V průzkumech veřejného mínění se pro tyto svazky koncem loňského roku vyslovilo 62 procent dotázaných, proti bylo 30 procent.

"Pokud pan prezident nevyužije svého mocenského nástroje, jímž může zasáhnout do legislativního procesu, pak bude zákon vyhlášen. Jeho podpis je pouhou formalitou, která nemůže mít vliv na platnost nebo neplatnost zákona," řekl Právu stínový ministr spravedlnosti ODS Jiří Pospíšil.

Kdyby Klaus zákon podepsal nebo by nechal uplynout 15denní lhůtu, byl by zákon vyhlášen ve sbírce a po třech měsících by homosexuální páry mohly nechat své svazky registrovat na matričních úřadech. To by mohlo být od května.

Reklama

Výběr článků

Načítám