Hlavní obsah

Paroubek a Bublan nedají Senátu další zprávu k CzechTeku

– PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) a ministr vnitra František Bublan odmítli předložit Senátu zprávu o policejním zásahu při loňské technoparty CzechTek. Zdůvodnili to také tím, že úkolem Senátu není kontrolovat vládu nebo ministerstva. Jejich postoj znepokojuje předsedu Senátu Přemysla Sobotku (ODS).

Článek

Senát si zprávu o policejním zákroku při CzechTeku vyžádal už v srpnu. Zpráva, kterou vládě a Poslanecké sněmovně předložil ministr Bublan, ale senátory neuspokojila. Senátoři proto Paroubka vyzvali, aby jim do konce loňského roku požadovaný dokument předložil.

Místo odpovědi se ale dočkali jen dopisů, v nichž premiér a ministr vnitra sdělují, že se od nich Senát k CzechTeku již nic dalšího nedoví. Oba shodně argumentují tím, že Bublanova zpráva vše podstatné vysvětlila. Horní komora tu podle nich navíc není od toho, aby vládu kontrolovala. "Z tohoto důvodu se již k uvedeným otázkám vyjadřovat nebudu," píše Paroubek v dopise, který poslal senátorům.

"Mě tento postoj trošku zneklidňuje," řekl Sobotka. Žádná vláda se podle něj až do loňského podzimu nebránila chodit do Senátu vysvětlovat důležitá společenská témata. "Striktní výklad ústavy nám předvedl až ministr (zdravotnictví David) Rath," řekl s odkazem na to, že Rath v prosinci ignoroval výzvu Senátu k debatě o zavedení nucené správy ve Všeobecné zdravotní pojišťovně.

Podle jednacího řádu horní komory je senátor oprávněn požadovat od členů vlády informace a vysvětlení potřebná pro výkon své funkce. Právě z tohoto paragrafu Paroubek a Bublan odvozují, že Senátu nepřísluší "zvát si ministry na kobereček", kdykoliv uznají za vhodné.

Někteří senátoři se pozastavují nad tím, že Inspekce ministra vnitra, která policejní excesy vyšetřuje, dosud jasně nevyhodnotila, kdo z policistů chyboval. "My bychom také rádi znali, kdo přesně velel a jak se okresní ředitel dostal k velení tak rozsáhlé akce, kde bylo tolik těžkooděnců z celé republiky," dodal Sobotka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám