Hlavní obsah

Autobus s turisty zapadl na Plzeňsku

Právo, Novinky, ČTK, pno, ab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Sněžení doprovázené teplotami pod bodem mrazu trápí celou středu řidiče na většině území země. Večer U Litohlav na Plzeňsku zapadl do sněhu autobus s více než padesáti německými turisty. Na místo vyrazil náhradní autobus, který cestující převeze.

Článek

"V autobuse je asi 54 lidí, hasiči tam posílají svůj autobus, aby cestující převezl do tepla. Uvízlý vůz pak musí vyprostit vyprošťovací a odtahová služba," řekl krajský mluvčí hasičů František Vaško.

Silnice v Plzeňském kraji jsou sjízdné, je ale nutné věnovat řízení zvýšenou pozornost. Po celodenním sněžení je většina silnic mokrá a se zbytky rozbředlého sněhu, informuje Ředitelství silnic a dálnic.

Na šumavských silnicích leží mnohde vrstva ujetého sněhu až do deseti centimetrů, u některých silnic je sjízdný pouze jeden pruh. Sněhové řetězy je nutné použít v úsecích Svojše - Horská Kvilda a Modrava - Filipova Huť.

Královehradeckém kraji sníh zavál silnici ze Sedloňova přes Polom do Olešnice v Orlických horách, kde uvízlo několik aut. Silnice byla několik hodin uzavřena, něz se jí pomocí šípových pluhů silničářům podařilo večer zprovoznit. Současně prorazili i druhou zavátou cestu ze Sedloňova na Úhor. Ostatní silnice v Orlických horách jsou s opatrností sjízdné. V Krkonoších se situace podle dispečerky trutnovských silničářů vpodvečer uklidnila. "V Krkonoších již nesněží ani nefouká silný vítr. Všechny cesty jsou s opatrností sjízdné," řekla dispečerka.

Hlavní tahy v Olomouckém kraji jsou podle silničářů většinou po chemickém posypu holé a mokré. Na sněhové jazyky by si motoristé měli dávat pozor v okolí Šternberku, Litovle a Kozlova na Olomoucku a na silnici mezi Ostružnou a Ramzovou na Jesenicku.

Pardubickém kraji se na některých místech tvoří závěje. Jde o vyšší oblasti Ústeckoorlicka okolo Žamberka. Jinak jsou silnice ve zbytku kraje sjízdné se zvýšenou opatrností.

Nová vrstva sněhu leží na silnicích položených v horských oblastech Zlínského kraje. Na Vsetínsku jsou hlavní tahy udržované chemicky převážně mokré se zbytky sněhové kaše. Na ostatních vozovkách leží až dvaceticentimetrová vrstva sněhu krytá posypem. Místy se objevují i vyjeté ledové koleje. Do hor je nutná také zimní výbava, jejíž nedílnou součástí jsou zimní pneumatiky, sněhové řetězy a také lopatka.

Na Vysočině je na silnicích 15 centimetrů sněhu

Na většině území Vysočiny sněží. Místy leží až patnácticentimetrová vrstva zledovatělého sněhu, v nebezpečných úsecích krytá štěrkem. Na dálnici D1 je někde snížená viditelnost vlivem sněhových přeháněk. V lesních úsecích a vyšších polohách Vysočiny si řidiči musejí dát pozor na vyjeté koleje a zledovatělé výtluky. Na Jihlavsku padá mrznoucí mlha, možná je tvorba náledí.

Ve středních Čechách zůstává na silnicích rozbředlý sníh. I dálnice a rychlostní komunikace na území kraje jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Dočasně je neprůjezdná silnice mezi Roztoky a Velkou Bukovou na Rakovnicku. Silničáři zvládají ošetřovat především dálnice a silnice vyšších tříd, na silnice třetích tříd místy nezbývá čas.

Jižní Moravu zasypal během noci nový sníh, většina silnic v kraji je sjízdná pouze se zvýšenou opatrností. Vpodvečer byla situace nejvážnější na Blanensku, kde stále hustě sněžilo. Sjízdnost se ale podle silničářů nezhoršila, komunikace soustavně ošetřovali. V jižních částech kraje se k večeru situace zlepšovala. Přestalo sněžit na Znojemsku.

Sníh je i na silnicích na Šumavě

Na většině území Libereckého kraje od rána sněží, silničáři doporučují jezdit se zvýšenou opatrností. Mimořádně nebezpečné úseky jsou podle informací Krajské správy silnic Libereckého kraje v horských oblastech na Jablonecku a Semilsku. Nejhorší situace je v okolí Benecka.

Vyjeté koleje a hluboké díry pokrývají zledovatělou silnici, kudy jezdí v závěru roku z Liberce do Bedřichova denně tisíce turistů. Liberecká ČSAD tam dokonce chtěla zastavit linkovou dopravu. Její autobusy přijížděly z Bedřichova s poškozenými podvozky."Je tu velký provoz, přijíždějí turisté na Silvestra a jsou velmi neukáznění," řekl ČTK dispečer Miroslav Mach. Bezohlední řidiči, kteří odstavili své vozy podél silnice a odešli lyžovat, podle něj zavinili během dne dopravní kolaps. "Neprojeli tu ani naše úklidové vozy s radlicí, ani linkové autobusy," dodal Mach.

Na jihu Čech ustává sněžení, siličáři však mají všechnu techniku nadále v akci. Na většině silnic zůstává rozbředlý sníh.

I v Karlovarském kraji přestalo sněžit, teplota je cca šest stupňů pod nulou, proto mohou některé úsek silnic namrzat. 

Na severní Moravě zatím bez problémů

Na severní Moravě a ve Slezsku zatím sníh větší problémy v dopravě nezpůsobil. Uvedl to technicko provozní náměstek Správy a údržby silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák.

"Všechny komunikace jsou sjízdné, ale samozřejmě se zvýšenou opatrností. Na silnicích první třídy jsou většinou zbytky kašovitého sněhu a zmrazků, na komunikacích druhé a třetí třídy je ujetá nová vrstva sněhu kryta inertním posypem," řekl. Vpodvečer sněžení ustávalo.

Podle něj ojediněle v kopcích mají problémy vyjet kamióny bez zimní výbavy. "Řidiči by se do vyšších horských poloh, například na Bílou, bez zimní výbavy neměli vydávat," doporučil.

Hlavní tahy v Praze dnes pokryl sníh, podle silničářů jsou stále sjízdné. Horší situace je v méně důležitých ulicích hlavně v okrajových částech města. Řidiči by po nich měli jezdit velmi opatrně, řekl ČTK mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek. Kvůli sněhu přestaly odpoledne jezdit v některých úsecích tři autobusové linky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám