Hlavní obsah

Horská služba zachránila dvojici běžkařů

Právo, Vladislav Prouza
ŠPINDLERŮV MLÝN

Vichřice dosahující nárazové rychlosti 130 kilometrů za hodinu neodradila v pátek večer v Krkonoších od riskantní hřebenové cesty dvojici běžkařů. Život mladému páru zachránila včasná hláška Horské službě. Echo záchranářům podal správce Friezových bud, kam měli oba lyžaři ze Špindlerova Mlýna namířeno.

Článek

"Zhruba v 18 hod. jsme dostali od správce, kterému volali, že vyrážejí ze Špindlu, informaci, že v prostoru bývalé chaty Klínovka jsou patrně dva běžkaři, kteří nemohou pokračovat v cestě. Silně sněžilo a viditelnost byla zhruba pět metrů. Na místo vyrazily dva skútry se čtyřmi záchranáři. Na pomoc jsme přizvali rolbu ze špidlerovského Skiareálu, která nám prohrnovala dvoumetrové návěje," popsal záchrannou akci náčelník krkonošské Horské služby Adolf Klepš.

Záchranářům se podařilo ve vichřici zbloudilou dvojici objevit za hodinu po vyhlášení poplachu. Osmikilometrová trasa po hřebenech se muži a ženě stala málem osudnou. Život jim patrně zachránil úkryt v loveckém srubu na zadní planině zhruba tři kilometry od horní stanice lanovky na špindlerovské Pláni, kam se před vichřicí uchýlili.

"Oba byli vyčerpaní, podchlazení a měli i omrzliny," přiblížil Klepš.

Dvojici členové Horské služby přepravili do Špindlerova Mlýna, kde je prohlédl přivolaný lékař záchranné služby. Noc strávili oba turisté na stanici Horské služby a ráno vyrazili na svou chatu," dodal Klepš. Turisté vyrazili na hřebeny navzdory upozorněním Horské služby, která od pátečního rána varovala před nepříznivým počasím a nedoporučovala horské túry.

"Toto varování platí i pro dnešní den. Na hřebenech jsou, a to i na značených cestách, několikametrové návěje a stále sněží. V lavinových katastrech je navíc vyhlášen třetí stupeň lavinového nebezpečí," podotkl Klepš.

Horské túry nedoporučují ani záchranáři v Jizerských horách, kde vítr v nárazech dosahuje až stokilometrové rychlosti. Viditelnost je maximálně 4 - 5 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám