Hlavní obsah

Poslanci chtějí vysvětlení o tajných letech CIA

– PRAHA
Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Ještě nikdy v minulosti nevyvolalo vládní rozhodnutí o přeletech a průjezdech cizích armád přes území Česka takovou pozornost mezi poslanci jako ve středu.

Článek

Z pravidelného poklidného schvalování přeletů vyburcovaly politiky informace posledních dnů a týdnů, podle nichž měla americká výzvědná služba CIA unášet podezřelé z terorismu a ilegálně je přepravovat z jedné země do druhé.

Právě toto podezření zveřejnil v úterý v předběžné zprávě pro Radu Evropy jí pověřený vyšetřovatel - švýcarský senátor Dick Marty.

Ve středu vyjádřili obavy z možných praktik americké tajné služby také někteří čeští levicoví poslanci. Po vládě a zejména ministrech zahraničí a obrany pak požadovali ujištění, že ČR nebude místem, kde budou přistávat utajená letadla s vězni.

"Takové počínání by bylo v naprostém rozporu se závazky, které Česká republika přijala," prohlásil šéf zahraničního výboru Vladimír Laštůvka (ČSSD). Podle něj by vláda měla této otázce věnovat mimořádnou pozornost a dát poslancům záruky, že k ničemu podobnému u nás nedochází.

Odpovědí se mu stalo prohlášení šéfa české diplomacie Cyrila Svobody (KDU-ČSL), podle něhož není důvod nevěřit americké ministryni zahraničí, která uklidňovala Evropu ujištěním, že USA respektují všechny mezinárodní dohody a žádná mezinárodní pravidla neporušují.

Zpravodajské služby by měly spolupracovat

"V tomto horlivém snažení získávat všechny možné informace je potřeba si uvědomit, že v boji proti terorismu je nutná spolupráce zpravodajských služeb," uvedl Svoboda. Nepřímo tak přistoupil na argumentaci Condoleezzy Riceové, která minulý týden při návštěvě Evropy bez bližšího upřesnění m. j. naznačila, že také Evropa těží z informací získaných CIA od špiček al-Kajdá.

"Varuji proto před tím, abychom z toho učinili tady nějakou velkou otevřenou debatu, protože těch informací mnoho víc není ke sdělení. Důležité je ujištění vlád, nejenom vlády České republiky, ale samozřejmě i vlády Spojených států amerických, že k žádnému porušování mezinárodních pravidel, zákonů a závazků tady nedochází," uvedl Svoboda.

Ministr obrany Karel Kühnl (US-DEU) byl ještě méně ochotný o věci debatovat. Pouze uvedl, že jde o zbytečné emoce.

KSČM chce vědět, co je v přeletujících letadlech

Ani jeden z ministrů se pak nevyjádřil k otázce Alexandra Černého (KSČM), zda má ČR vůbec šanci získat přehled, co je na palubách letounů, které brázdí náš vzdušný prostor a tu a tam i přistávají na našich letištích. Podobný dotaz vznesl i Václav Exner (KSČM), který současně připustil, že pokud jde o letadla krytá civilními společnostmi, může být problém s informacemi. "Nicméně bylo by třeba, aby i tato záležitost byla vyjasněna," řekl Exner.

Černý pak přečetl statistiku přeletů cizích letadel nad našim územím, která má rok od roku vzrůstající tendenci. Zatímco za čtvrtletí roku 2002 to bylo 1241 přeletů, letos za stejné období 3864, přičemž v počtu suverénně vedou USA.

Komunisté jako jediní proto informaci vlády o přeletech na příští rok nepodpořili. Na jejich postoji nic nezměnilo ani sdělení Kühnla, podle něhož souhlas vlády s přelety a průjezdy ještě neznamená automaticky, že k nim dojde, neboť definitivní slovo v povolení má zvláštní orgán resortu obrany - Centrum vojenské dopravy, které při tom spolupracuje s ministerstvy obrany, vnitra a zahraničí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám