Hlavní obsah

Vlákna z Liberce mohou chránit před ptačí chřipkou

Právo, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Patentovaný stroj na výrobu nanovláken nanospider z dílny libereckých vědců z Technické univerzity (TUL) a soukromé společnosti Elmarco zatím není na trhu, ale o jeho využití se vedou už vzrušené diskuse. Převratné zařízení, jež najde široké uplatnění v mnoha oborech, tak může mít nyní i zásadní slovo v ochraně před virem ptačí chřipky. Speciální nanovlákenná textilie je totiž schopna zachytit mikroorganismy a částečně i viry, takže se nyní testuje jako ústní rouška.

Článek

Právu to řekl specialista z liberecké společnosti Elmarco David Brokl s tím, že je stroj v poslední fázi zkoušek a od příštího roku by měl být dostupný na trhu. Další podrobnosti ale nechtěl prozradit, protože prezentaci tří aplikačních oblastí, kde společnost vidí prostor pro využití nanovláken, chce provést ve čtvrtek.

V Liberci vyvinutá technologie s nanospiderem vzbudila ve světě velký zájem poté, co se představila na významných světových výstavách v Ženevě a Frankfurtu nad Mohanem. "Technologie byla představena na speciálním stroji s odhaleným srdcem. Účastníci tak měli jedinečnou možnost vidět, jak vzniká nanovlákno, což jsou vlákna budoucnosti," zmínil Brokl.

Přestože je technologie patentovaná a není na ní tudíž co skrývat, jsou její autoři obezřetní. "Ne všude ale jsou patenty plně respektovány. Velký zájem o nanospider proto znamená i určité riziko. Nyní je rozhodující rychlost, s jakou dokážeme náš výzkum uvést do praxe," zmínil vedoucí výzkumného týmu Oldřich Jirsák z Technické univerzity v Liberci, podle kterého je využití těchto materiálů velmi široké, od zdravotnictví až po automobilový průmysl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám