Hlavní obsah

Klaus odmítl jmenovat Ratha ministrem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident republiky Václav Klaus ve čtvrtek odpoledne odmítl jmenovat Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Toho navrhnul premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Klausovi vadí, že Rath je současně šéfem České lékařské komory, to je podle prezidenta v rozporu s Ústavou ČR.

Článek

Reakci prezidenta Rath označil za "vrtoch staršího pána" a za důsledek toho, že ho Klaus "bytostně nesnáší". [celá zpráva]

"Nedovedu si ve své nejbujnější fantazii představit, jak by to bylo možné sloučit v jednu osobu," řekl Klaus v podvečer novinářům.

"Není možné prezidenta České lékařské komory jmenovat ministrem zdravotnictví, protože tato jeho funkce svou povahou odporuje výkonu funkce člena vlády, a to zejména toho člena, který je pověřen řízením ministerstva zdravotnictví," sdělil odpoledne Novinkám mluvčí Hradu Petr Hájek.

"Prezident lékařské komory reprezentuje zájmy komory a jejích členů vůči státu, a jeho protějškem na straně státu je právě ministr zdravotnictví. Současné zastávání obou těchto funkcí by proto bylo v rozporu s čl. 70 Ústavy," dodal Hájek.

Rath bude prvním náměstkem

Premiér Jiří Paroubek ke Klausovu stanovisku Právu řekl: "Jsem poněkud překvapen, že k takové kolizi dochází, je to nešťastná věc. Myslím, že to v dějinách České republiky nebylo zatím zaznamenáno. Chtěl bych také zažít, kdyby se to stalo v situaci, kdy byl premiérem Václav Klaus, co by asi řekl Václavu Havlovi."

V tuto chvíli je podle premiéra potřeba udělat právní rozbor. "Těžko si umím představit, že může prezident pozdržet jmenování toho, koho já navrhnu," uvedl Paroubek.

Připomněl, že Rath se chce vzdát funkce prezidenta lékařské komory po svém jmenování. Zítra podle Paroubka vicepremiér Zdeněk Škromach, který je pověřen vedením resortu zdravotnictví, jmenuje Ratha do funkce prvního náměstka, čímž bude zajištěna činnost ministerstva.

"Resort formálně povede pan místopředseda Škromach, ale fakticky ho povede pan doktor Rath jako první náměstek," dodal Paroubek.

"Ministerstvo zdravotnictví nemůže dlouho zůstat bez stabilizovaného řešení. Zřejmě zítra uděláme některé kroky tak, aby mohlo být vedení ministerstva od příštího týdne plně funkční," řekl Škromach. Zda to bude v pátek, nebo až v pondělí, rozhodne po setkání s Rathem. Ve hře je i možnost, že by řízení ministerstva převzal od Škromacha přímo Paroubek.

Koskuba odstoupil

Paroubek dopoledne zaslal prezidentovi návrh na jmenování Davida Ratha ministrem zdravotnictví. Premiér dal Rathovi v posledním rozhodování přednost před Jiřím Koskubou, který byl náměstkem odvolané ministryně. Koskuba v reakci na to odstoupil z funkce. [celá zpráva]

"Pan Rath je vynikající odborník, zná detailně jako málokdo jiný celý resort zdravotnictví, je schopen komunikovat s odbornou i laickou veřejností. Odbornost a schopnost komunikace ho předurčuje k tomu, aby byl dobrým ministrem zdravotnictví," řekl ve čtvrtek dopoledne ČTK premiér.

Podle informací z premiérova okolí se rozhodl Paroubek pro Ratha proto, že jde o mediálně známou osobnost. "Potřebuje totiž někoho, kdo bude schopen komunikovat s veřejností, přesvědčit ji, že zdravotnictví patří k prioritám soc. dem.," popsal Paroubkovu motivaci jeden z jeho spolupracovníků.

Podle tohoto zdroje premiér spoléhá na to, že Rath má za sebou Asociaci nemocnic a poté, co získal podporu i v komoře, je zřejmé, že by mohl zvládnout také jednání se soukromými lékaři. Právě ti v poslední době nejvíce kritizují systém zdravotnictví.

Sešel se s Paroubkem

Rath ve středu tři čtvrtě hodiny hovořil s premiérem Paroubkem a předložil mu svůj ministerský plán. "Obsahuje, co je potřeba dělat v prvních dnech, týdnech až do doby osmi měsíců maximálního výkonu funkce. Pan premiér měl doplňující otázky, a ty jsme podrobně probrali," sdělil Právu bezprostředně po schůzce David Rath.

Druhý kandidát na post ministra, dosavadní náměstek ministerstva Jiří Koskuba (ČSSD) na otázku, zda byl také ve středu u premiéra, Právu řekl: "Ne. Pan premiér ale již obdržel mé návrhy na změny, které bych udělal v případě jmenování ministrem zdravotnictví. Mluvíme spolu často, ale ve středu jsem u něj nebyl."

Přátelství je handicap

O víkendu Paroubek prohlásil, že oba kandidáty považuje za rovnocenné, ale v rozhovoru pro BBC ve čtvrtek řekl, že proti Koskubovi hovoří jejich vzájemné dlouhodobé přátelství, což je "v této situaci spíše handicap." [celá zpráva]

Rath o víkendu "přežil" sjezd České lékařské komory, na kterém se ho část delegátu pokoušela odvolat. [celá zpráva] Pro Paroubka to znamenalo výborné doporučení. Rath před rozhodnutím prohlásil, že ukončí své podnikatelské aktivity, ale ve funkci šéfa komory by chtěl ještě několik měsíců zůstat. To někteří právníci považují za střet zájmů. Rath proto ve středu v České televizi po poradě s právníky řekl, že funkci pozastaví.

Rath si vytyčil pět problémů, které chce přednostně řešit. Jsou to:

  •  Ekonomická stabilizace Všeobecné zdravotní pojišťovny a zastavení růstu dluhů. 
  •  Vytvořit systém kontroly kvality poskytované péče a začít ho všestranně uplatňovat především v nemocnicích.
  • Nastartovat opatření, která zlepší podmínky k práci všem lékařům tak, aby měli více času na pacienta a méně se zabývali záležitostmi, které je odvádějí od práce. 
  •  Zabránit rozpadu sítě krajských nemocnic. Stanovit základní síť 110 veřejných nemocnic a o zbylých devadesáti nemocnicích by rozhodovaly kraje. 
  •  Zlepšit činnost ministerstva zdravotnictví, aktivněji ho zapojovat do zlepšení zdravotního stavu obyvatel, především rozšířením osvěty o prevenci rakoviny a dalších nemocí, včetně aktivnějšího boje proti kouření.

Anketa

Podaří se Davidu Rathovi do voleb výrazně zlepšit situaci v českém zdravotnictví?
ano
10,3 %
ne
89,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10222 čtenářů.

DAVID RATH

  • narozen 25.12.1965 v Praze
  • studium na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy (LF UK), Praha, absolvoval v roce 1990
  • působil mj. jako lékař-internista v Institutu klinické a experimentální medicíny, Praha, lékař-internista ve Všeobecné nemocnici, Praha
  • záchranná služba Asociace Samaritánů, Kralupy nad Vltavou (částečný úvazek)
  • lékař-internista ve Fakultní nemocnici (FN), Praha-Motol
  • člen Občanské demokratické strany, 1991-1994
  • předseda a jeden ze zakladatelů Lékařského odborového klubu (LOK), 17.3.1995 - 29.11.1998
  • člen strany Svobodní demokraté-Liberální strana národně sociální (SD-SLNS), červen 1996-září 1997
  • místopředseda SD-LSNS, 22.6.1996-7.12.1997
  • prezident České lékařské komory, 29.11.1998-listopad 2005
  • ministr zdravotnictví (listopad 2005 - září 2006) a volební lídr ČSSD
  • po červnových volbách v roce 2006 se stal poslancem za ČSSD 

Reklama

Výběr článků

Načítám