Hlavní obsah

Stanislav Gross odstupuje z čela ČSSD

Právo, Novinky, ČTK, alm, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Stanislav Gross oznámil v sobotu na zasedání Ústředního výkonného výboru, že od příštího týdne rezignuje na všechny stranické funkce a nebude ani kandidovat do Sněmovny ve volbách v příštím roce. Od 1. října nastupuje jako zaměstnanec právnické firmy, jejíž jméno neuvedl.

Článek

Sociální demokracii po rezignaci Grosse povede ministr financí Bohuslav Sobotka. Paroubek vyzval další politiky, kteří měli jako Gross problémy s bytem, aby odešli.

Gross uvedl, že sociální demokracii obětoval 15 let života a vždy mu bude záležet na úspěchu strany. Jeho odchod z politiky podle jeho slov prospěje sociální demokracii. Nechce, aby osobní útoky, jimž je vystaven, zatěžovaly ČSSD.

"Sociální demokracie je hnutí, které je podle mého názoru nejlepším receptem pro budoucnost České republiky. A já nemám právo v době, kdy jsem nesmyslnými kauzami skandalizován, kdy v té mediální kampani, štvanici nejsem schopen efektivní obrany, riskovat osud tohoto hnutí," řekl Gross po svém projevu ČTK. Rozhodnutí, ke kterému dospěl minulý týden, je nečekané, Stanislav Gross přitom na konci srpna oznámil, že bude ve kandidovat do Sněmovny. [celý článek]

Sociální demokracii po rezignaci Grosse povede ministr financí Bohuslav Sobotka. Gross ve svém vystoupení vyjádřil přesvědčení, že Sobotka jako první místopředseda strany se s plným nasazením ujme vedení a premiér Jiří Paroubek na zasedání získá silný mandát jako celostátní volební lídr ČSSD.

Někteří členové ČSSD Právu řekli, že ačkoli pravomoce po Grossovi přebírá Sobotka, jde jen o administrativní věc, faktickým lídrem je Paroubek.

Paroubek ocenil krok Grosse

Premiér Jiří Paroubek Grossův krok označil za velkou osobní oběť. To nesmí být výzva k mimořádnému sjezdu, to je výzva k jednotě a akci, prohlásil. Dodal, že pokud jej dnes Ústřední výkonný výbor potvrdí jako volební jedničku, povede sociální demokracii k volebnímu vítězství.

Zároveň vyzval další politiky, kteří měli problémy s financováním bytu, aby rovněž odešli. Jmenoval přitom šéfa ODS Mirka Topolánka, Vlastimila Tlustého (ODS) a šéfa lidovců Miroslava Kalouska.

Ostře přitom kritizoval koaliční lidovce, kteří se podle něj už vidí v koalici s někým jiným.

I Sobotka poděkoval Grossovi a řekl, že ČSSD by si z jeho rozhodnutí měla vzít příklad - že je třeba myslet především na zájem strany. "Udělám vše pro to, abychom vyhráli volby," prohlásil nový lídr ČSSD.

ČSSD jedná o volebním lídrovi

Ústřední výkonný výbor sociální demokracie se sešel, aby vybral volebního lídra. Předsednictvo navrhlo do čela kandidátky už v pátek Jiřího Paroubka. Pod jeho vedením strana začala získávat přízeň veřejnosti a snižovat náskok opoziční ODS.

Stanislava Grosse ve funkci premiéra Paroubek vystřídal na konci dubna poté, co čelil skandálu s financováním svého bytu, jeho žena Šárka Grossová zase podnikala s Libuší Barkovou, souzenou za pojišťovací podvod.

Gross už v půlce června navrhoval, aby se volebním lídrem stran stal Jiří Paroubek.  [celý článek

Anketa

Měl Gross nyní odejít z politiky?
Ano
9,4 %
Ne, měl odejít už dávno
78,3 %
Ne, měl zůstat
12,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3037 čtenářů.

Stanislav Gross

se narodil 30.10. 1969 v Praze. Absolvoval Střední průmyslovou školu dopravní, krátce pracoval jako elektromechanik - kandidát strojvedoucího v Lokomotivním depu. V roce 1999 dokončil studium práv na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, v březnu 2004 získal titul JUDr. Na Západočeské univerzitě v Plzni.

Po revoluci v roce 1989 vstoupil do politiky a stal se členem ČSSD. V roce 1992 byl za tuto stranu zvolen do České národní rady, později Poslanecké sněmovny ČR, kde působil až do 21.9. 2004, kdy se mandátu vzdal. Za tu dobu byl mj. předseda poslaneckého klubu ČSSD, místopředsedou Sněmovny a člen výboru pro obranu a bezpečnost.

Ve vládě Miloše Zemana zastával funkci ministra vnitra. Předsedou ČSSD se stal v polovině loňského roku po rezignaci Vladimíra Špidly, kterého vystřídal i ve funkci premiéra. Z té odstoupil 25.4. 2005 po aféře s financování jeho bytu a nejasných okolnostech okolo podnikání jeho ženy Šárky. V premiérském křesle ho vystřídal Jiří Paroubek, kterého strana později zvolila i za lídra voleb v roce 2006. (čtk) 

Reklama

Související články

Gross chce Paroubka volebním lídrem soc. dem.

Předseda ČSSD Stanislav Gross ve středu prohlásil, že se kloní k tomu, aby byl Jiří Paroubek kandidátem strany na premiéra ve volbách do Sněmovny v roce 2006....

Vedení ČSSD má jasno o volebních lídrech

Šéfa soc. dem. Stanislava Grosse čeká v příštích týdnech nesnadný úkol. Bude muset přesvědčit zástupce jednotlivých krajských organizací strany, aby do čela...

Gross se už rozhodl kandidovat do Sněmovny

Předseda ČSSD Stanislav Gross se podle informací Práva již rozhodl kandidovat příští rok ve volbách do Sněmovny, a to opět ve středních Čechách. Z jeho...

Výběr článků

Načítám