Hlavní obsah

Prezident zopakoval své otázky k CzechTeku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus si v pondělí pozval na Pražský hrad ministra vnitra Františka Bublana. Hlavním tématem jejich hovoru byl policejní zásah při technoparty CzechTek u Mlýnce na Tachovsku o posledním červencovém víkendu. Zásah skončil desítkami zraněných na obou stranách.

Článek

Prezident předal ministrovi dopis, ve kterém žádá o "odpověď systémového či koncepčního typu." Klaus v úvodu dopisu připomíná, že své dotazy ohledně zásahu na CzechTeku na vládu směřoval již 1. srpna a dosud nedostal odpověď.

"Vracím se ke svému požadavku z minulého týdne, tedy k dotazu na 'formu policejního zásahu', na jeho zadání, organizaci a provedení. Nic z toho nepovažuji já, a spolu se mnou velká část veřejnosti naší země, za adekvátní," píše prezident v dopise. 

Setkání týden po policejním zákroku

Hlava státu kritizuje nepřiměřenost zákroku, zatímco ministr sice nevyloučil možnost jednotlivých excesů, nicméně zákrok jako celek byl podle něj v souladu se zákonem. Prezident Klaus a sociálnědemokratický ministr vnitra Bublan se sešli týden po policejním zákroku, který vzedmul vlnu protestních akcí proti jeho nepřiměřenosti. Příznivce techna podpořili především nezávislí politici jako například senátoři Jaromír Štětina či Martin Mejstřík.

Jako první se s odpůrci policejního zásahu setkal předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). Horní komora Parlamentu ČR o zákroku u Mlýnce jednala v pátek a přijala usnesení, ve kterém ho označila za nepřiměřený a vyzvala ministra vnitra a premiéra Jiřího Paroubka k důkladnému prošetření celé akce.

Speciální týmy, které se vyšetřováním události na CzechTeku mají zabývat, sestavilo Policejní prezídium i Inspekce ministra vnitra. Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) vyzval plzeňské státní zastupitelství, aby zahájilo vyšetřování. Nezávislého arbitra v podobě renomované a nezávislé advokátní kanceláře hledá i Ministerstvo vnitra. Česká advokátní komora už ale uvedla, že nezávislý advokát je v tomto případě nesmysl, protože advokát se vždy musí řídit pokyny klienta, kterým by v tomto případě bylo ministerstvo.

Své vlastní šetření na základě podnětů od občanů zahájil i veřejný ochránce lidských práv Otakar Motejl. Poslanci spekulují i o tom, že by zřídili sněmovní vyšetřovací komisi.

Reklama

Výběr článků

Načítám