Hlavní obsah

CzechTek na Tachovsku definitivně skončil

Právo, Novinky, ČTK, Jaroslav Veselý
MLÝNEC/TACHOV

Technoparty CzechTek na louce u Mlýnce na Tachovsku v neděli v podvečer definitivně skončila. Po celém okrese se ale pohybují skupinky terchnařů, před cestou domů bivakují u lesů. Na louce u Mlýnce zbyl jen nepořádek a několik policejních hlídek. Těžká policejní technika a těžkooděnci jsou už pryč.

Článek

Několikahodinový tvrdý opakovaný zásah proti party si vyžádal desítky zraněných mezi policisty i účastníky.

Během CzechTeku zemřel v sobotu při dopravní nehodě jeden z účastníků party. Podle ředitele tachovské policie ho v sobotu nad ránem srazil u obce Planá zřejmě kamion, který z místa ujel.

Policie popírá brutalitu

Tachovský okresní policejní ředitel Jaromír Kníže odmítl nařčení z brutality: "Kdo chtěl, mohl z prostoru odejít a kdo policistům řekl, že popíjel alkohol a není schopen odjet, tak mohl zůstat na místě. Policie zakročovala jen proti asi pěti stům agresivních." Na tiskové konferenci dodal, že na místě byli i tlumočníci, takže se nikdo nemohlo vymlouvat, že nerozuměl.

Zákrok byl podle něj opodstatněný. Policie měla předběžnou zprávu soudního znalce, že pokud technoparty bude probíhat, škoda překročí 5000 korun. V takovém případě jde už o trestný čin, což dalo policejnímu zákroku oporu v zákoně. Kromě pěti tisíc přítomných bylo totiž v okolí dalších deset tisíc lidí mířících na CzechTek.

Při zásahu police zadržela osm osob, pět z nich bylo obviněno, většinou z útoku na veřejného činitele. Případ, kdy byl policista sražen v pátek autem, vyšetřuje policie jako nedbalostní čin. Celkem vyšetřuje 11 trestných činů. Zajistila také osm soundsystémů, šest jich technaři odevzdali a poslouží jako důkazy v trestním řízení, další majitelé dvou jsou neznámí.

Rozsáhlá akce si vyžádala zraněné

Šlo o jednu z největších policejních operací v poslední době, nasazeno bylo přes tisíc policistů i vrtulník. Uzavřena byla i dálnice D5 a hraniční přechod v Rozvadově. [celá zpráva]  

V tiskové zprávě Jiří Soukup ze Západočeské policie uvádí, že do 19 hodin bylo zraněno 47 policistů, z nich pět těžce. Tři z nich byli hospitalizováni v nemocnici, jeden má zlomenou ruku, další je pořezaný. Jeden má poraněnou páteř, byl zřejmě zasažen kamenem. Další policisté mají výrony kotníků, zhmožděniny a naraženiny.

Zdravotníci, kteří v sobotu večer ošetřovali zraněné po policejním zákroku na ukončení technoparty CzechTek v Mlýnci na Tachovsku, převezli do nemocnic 20 osob. Většinou měli lehčí zranění. Přímo na místě ošetřili bez převozu zhruba další stovku lidí, řekl v neděli mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Miroslav Bukovjan. Nerozlišovali účastníky a policisty.

Podle údajů Lékařské záchranné služby ve 21:50 hodin bylo ošetřeno na 35 účastníků CzechTeku. Dvacet na místě, zbytek musel být převezen do nemocnice. Jeden má zlomenou čelist, další mají tržné rány, trpí nevolností a podchlazením. Dva mají také středně těžkou otravu, lékaři však vyloučili, že by ji způsobil slzný plyn.

Protesty technařů i politiků

Okolnosti zásahu vysvětluje od 11 hodin police v Tachově. Jeho tvrdost vyvolala pobouření příznivců techna, lidí bojujících za občanská práva i politiků Ivana Langra a Jaromíra Štětiny. [celá zpráva]  Se zásahem souhlasili premiér i ministr vnitra.

Rozpaky vyvolala i jeho mohutnost a fakt, že policie v pátek bránila technařům najet na pozemek, ale pak je tam během noci z pátku ze soboty nechala přijít, takže tam v sobotu podle informací policie bylo 5000 lidí.

Účastníky technoparty vždy dva těžkooděnci povalili na zem obličejem dolů, zkřížili mu nohy a ruce spoutali za zády. Odváděli jej většinou ve vynuceném předklonu. Desítky policistů při zásahu neměly identifikační čísla, nebo nebyla viditelná. Na požádání je přitom odmítali sdělit.

Ráno se na výsledek sobotního zásahu přišli podívat i místní. Muž, který bydlí v blízkém Újezdě pod Přimdou přišel policistům ironicky zatleskat: "Udělali chybu hned na začátku. Potom už nemohli uznat, že by bylo lepší je na louku pustit. Kdyby ti lidé něco prováděli, rabovali a podobně, tak ať zasáhnou, ale oni se chtěli jen bavit."

Sami technaři to komentovali slovy: "V tomhle království se nesmí zpívat a tančit."

Majitel pozemku souhlas neodvolal

Otázky o oprávněnosti zásahu vzbuzuje i názor vlastníka pozemku. V neděli opakovaně potvrdil, že pronájem na veselici nezrušil. Zástupce majitele pozemku Constantin Plesky to potvrdil Radiožurnálu s tím, že z nájezdu se dá přímo dostat na pozemek. 

Tím by padlo zdůvodnění, že policisté zasahovali kvůli tomu, že technaři přicházeli na louku přes jiné pozemky a jejich vlastníkům to vadilo tak moc, že na ně podali trestní oznámení. Tím, že policie zabránila autům najet na louku, však omezila práva pronajímatele.

Anketa

Byl zásah policie adekvátní?
Ano
38,5 %
Ne
59,2 %
Nevím
2,3 %
Celkem hlasovalo 5319 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám