Hlavní obsah

To místo je naše. ODS chce odvolat Klause ml. ze školského výboru

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

ODS chce odvolat svého bývalého člena Václava Klause ml. ze školského výboru. Místo ve výboru podle občanských demokratů náleží jim. Klaus ml. momentálně školskému výboru šéfuje, jeho odvolání z předsednického křesla se ODS nepodařilo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Klaus ml.

Článek

„Máme nárok na tři místa ve školském výboru. V současnosti máme dvě, budeme chtít obsadit i třetí místo,“ řekl v úterý na tiskové konferenci šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Partaj totiž Klause ml. v březnu vyloučila, ten je nyní nezařazeným poslancem. ODS se začátkem dubna pokusila Klause ml. sesadit z čela výboru a vyměnit ho za Martina Baxu, to se jí ale nepovedlo.

Klause ml. podpořilo například hnutí ANO. Měla to být „pomsta“ za situaci z roku 2016. Tehdy z ANO odešla poslankyně Kristýna Zelienková a hnutí ji chtělo odvolat z rozpočtového výboru. Tehdy ji ale podržely ODS a TOP 09, do které později Zelienková vstoupila.

Je to místo ODS, otáčí Faltýnek

ANO ale nyní otáčí. Ze slov šéfa poslanců Jaroslava Faltýnka vyplývá, že ANO odvolání Klause ml. z školského výboru podpoří. „Respektujeme, že to je místo ODS,“ prohlásil Faltýnek.

ODS chce místo Klause ml. ve výboru Karla Krejzu. Návrh v úterý projednala sněmovní volební komise, plénum by o něm mohlo hlasovat ve středu.

ODS Klause ml. vyloučila kvůli výrokům o židovských transportech ve Sněmovně a následnému přirovnání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona k nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi.

Straně také vadilo, že Václav Klaus ml. otevřeně podporuje vystoupení ČR z EU, zpochybňuje účast vojáků AČR ve vojenských misích nebo se účastní akcí pořádaných problematickými organizacemi.

Reklama

Související témata:

Související články

ODS vyloučila Václava Klause mladšího

Výkonná rada Občanské demokratické strany (ODS) v sobotu vyloučila poslance Václava Klause mladšího ze strany. Informoval o tom šéf občanských demokratů Petr...

Výběr článků

Načítám