Hlavní obsah

Poslanci i předsednictvo ČSSD se postavili za Hamáčka

Právo, kab, pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanecký klub ČSSD i předsednictvi strany se v pátek na mimořádném jednání postavily za předsedu strany a vicepremiéra Jana Hamáčka a vyjádřil mu podporu před sobotním hlasováním ústředního výkonného výboru o důvěře.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Článek

„Poslanecký klub respektuje výsledky celostranického referenda o účasti ve vládě. Poslanecký klub vyslovuje důvěru předsedovi strany Janu Hamáčkovi. Poslanecký klub konstatuje, že spolupráce mezi poslaneckým klubem a členy vlády za ČSSD je bezproblémová a směřuje k naplňování programových priorit ČSSD. Poslanecký klub nevidí žádné důvody k personálním změnám ministrů za ČSSD,“ zní usnesení klubu, které Právo získalo.

Reaguje tak na úterní výzvu platformy Zachraňme ČSSD, aby se vláda rekonstruovala a někteří ministři ČSSD odešli. Hamáček tento návrh odmítl s tím, že na změny ve vládě je po třech měsících příliš brzy a není k nim důvod.

Hamáček však zároveň oznámil, že na sobotním jednání ústředního výkonného výboru v Hradci Králové požádá členy o důvěru. Bez ní by nechtěl stranu vést do březnového volebního sjezdu.

„Členové ÚVV se vyjádří a já se podle toho zařídím,“ řekl Hamáček bez bližšího vyjádření, zda by se případný neúspěch dotkl jeho vládní funkce ministra vnitra.

Netolický: Platforma není ČSSD

Ostře se krátce po pátečním jednání předsednictva ČSSD a poslaneckého klubu distancoval od platformy Zachraňme ČSSD pardubický hejtman Martin Netolický. „Platforma není sociální demokracie. Zastánci platformy nejsou kompetentní za ČSSD vystupovat,“ poslal stranickou frakci reprezentovanou mj. místopředsedou Jiřím Zimolou mimo ČSSD Netolický.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna po jednání předsednictva ČSSD

Příchylnost k platformě odmítl i místopředseda Jaroslav Foldyna. „Nepatřím k této skupině. Dnes (v pátek) večer každý odventiloval svoje názory. Doteď jsme toho byli všichni plní. Na sobotní jednání Ústředního výkonného výboru půjdeme s čistou hlavou,“ konstatoval Foldyna.

Terapie pro stranu 

Strana po loňském neúspěchu v parlamentních volbách propadla i letos v těch komunálních a senátních. Podle Hamáčka terapie na léčbu nemocné strany spočívá v nutnosti jít mezi lidi a pomoci řešit jejich problémy.

„Sociální demokracie se musí přestat věnovat sama sobě a přestat být lidem nesrozumitelná. Lidem budeme srozumitelní pouze tehdy, pokud se budeme věnovat tématům, které je trápí. Máme tady 120 tisíc seniorů v exekuci a řadu maminek, které nemohou dětem zaplatit školní obědy. To jsou témata pro sociální demokracii, a nikoliv dokola řešit koho zvolíme, komu vyjádříme důvěru atd.,“ poznamenal Hamáček.

Pomoci dostat ČSSD z krize má poradní tým složený hlavně z úspěšných sociálních demokratů z regionů. Hamáček v této souvislosti jmenoval starostu Jana Birkeho, starostu Náchoda, kde ČSSD letos opět s přehledem vyhrála komunální volby.

Složení účtů sobotnímu ÚVV ČSSD se nebrání ani místopředseda Jaroslav Foldyna. „Na funkci nelpím,“ uvedl bez bližšího vyjádření, jestli stejně jako Hamáček o důvěru v sobotu požádá.

Reklama

Výběr článků

Načítám