Hlavní obsah

Babí léto se loučí, od pátku už bude zataženo s deštěm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadprůměrné teploty z posledních dní budou tento týden postupně klesat a krásné slunečné počasí vydrží do čtvrtka. Od pátku se zatáhne a přijdou srážky, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Molter Frank, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Celý týden bude ještě nadprůměrný, ale teplé jihozápadní proudění bude postupně slábnout. Oblačnosti bude přibývat od čtvrtka,“ řekla Honsová.

Noc na pondělí byla podle ní větrná hlavně na severu v horských oblastech. „Harrachov zaznamenal náraz 126 km/h,“ uvedla s tím, že to bylo kolem půlnoci, k ránu už vítr slábl a přes den bude slábnout dál. Pondělí bude jasné až polojasné s maximálními teplotami mezi 19 až 23, ale čerstvý vítr bude pocitovou teplotu snižovat.

Úterní ráno bude relativně teplé s hodnotami mezi 13 až 9, při bezvětří ovšem teploty klesnou až k 5 stupňům. Odpolední maxima vyšplhají na příjemných 18 až 22 stupňů Celsia a bude opět jasno až polojasno. Po ránu se ojediněle mohou vyskytnout mlhy nebo nízká oblačnost.

Na středu předpověď hlásí opět jasno nebo polojasno s ranními teplotami mezi 11 až 7 stupni a odpoledními mezi 18 až 22 stupni Celsia.

Ve čtvrtek začne počasí v Česku ovlivňovat brázda nízkého tlaku vzduchu. Po ránu teploty klesnou na 10 až 6 stupňů, odpoledne se budou držet opět mezi 18 až 22 stupni Celsia, ale už by mělo být polojasno až oblačno, ojediněle s dešťovými přeháňkami.

Od pátku mraky a srážky

Pátek začne ještě s polojasnou oblohou, kterou může ojediněle pokazit mlha nebo nízká oblačnost. Odpoledne ale přijde od severu studená fronta, která přižene velkou oblačnost. Bude zataženo s občasnými přeháňkami. Ranní teploty klesnou na 10 až 6 stupňů, odpolední vystoupí na 16 až 20 stupňů Celsia.

Studená fronta bude počasí ovlivňovat hlavně během soboty, kdy bude oblačno až zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami. Ranní teploty klesnou na 9 až 5 a snižovat se budou i odpolední maxima, i když zatím ještě nijak dramaticky, bude mezi 14 až 18 stupni Celsia.

V neděli se očekává na obloze polojasno až oblačno, po ránu ojediněle s mlhami. Ráno se ochladí na 8 až 4 stupně, odpoledne ještě rtuť teploměru vyšplhá k 13 až 17 stupňům Celsia.

Výhled na další dny prozatím zvěstuje další ochlazování, ale i tak bychom s letošním babím létem měli být spokojení. „15. října 2009 jsme hlásili sněhovou kalamitu,“ připomněla Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám