Hlavní obsah

V Praze vzniká blok pěti stran v duchu „všichni proti ANO”

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porazit hnutí ANO. Takový cíl si společně dalo pět hnutí a stran ve volbách na pražský magistrát. K již fungující koalici Spojené síly pro Prahu, kterou společně uzavřela TOP 09 a STAN, se přidali lidovci, Liberální ekologická strana a Evropští demokraté pražského exprimátora Jana Kasla.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil (vlevo) a šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík podepisují memorandum o spolupráci a společné kandidátce pro podzimní komunální volby do pražského zastupitelstva.

Článek

„KDU-ČSL bude kandidovat v Praze ve spolupráci s TOP 09 a hnutím STAN,” potvrdil v úterý na tiskové konferenci místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Novinkám to následně potvrdil i lídr kandidátky a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil s tím, že zůstává již dojednaná koalice TOP 09 a STAN za účasti dalších tří subjektů. Krom lidovců se jedná ještě o Liberální ekologickou stranu a Evropské demokraty jednoho z bývalých pražských primátorů Jana Kasla. [celá zpráva]

Zároveň ale Pospíšil doplnil, že vše ještě musí schválit krajský výbor strany.

Pospíšil: Nechceme, aby hlasy propadly

„Cílem bylo dát dohromady demokratické politické strany. Nechceme, aby hlasy propadly. Byla by škoda, aby lidovci neměli na magistrátu zastoupení,” řekl Novinkám Pospíšil.

Lidovci by podle něj měli získat dvě místa v první patnáctce. Nejvýše - na čtvrtém místě - bude lídr KDU-ČSL v Praze Jan Wolf.

O schválení projektu v úterý bude jednat i předsednictvo Starostů. „Potvrzuji, že jednání o vzájemné spolupráci probíhají. V Praze je potřeba stmelit se více než kde jinde, aby se nastartovala profesionální správa města,” uvedl na úterní tiskové konferenci ve Sněmovně předseda STAN Petr Gazdík.

Lidovci mají ve volbách ztíženou situaci i tím, že jejich starosta na Praze 7 a poslanec Jan Čižinský založil vlastní subjekt Praha Sobě, se kterým sbírá podpisy. Nyní jich má zhruba 75 tisíc, a pokud se mu podaří sesbírat 90 tisíc, může kandidovat, a bude tak pro svou domovskou stranu, ve které má pozastavené členství, konkurencí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám