Hlavní obsah

Osmdesátiletí senioři nezvládli v Beskydech prudký svah, kousek od cíle volali z vyčerpání hasiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči ve středu v podvečer zachraňovali v beskydských Malenovicích dvojici belgických seniorů, kteří si cestou od Satinského vodopádu vybrali bez ohledu na svůj věk nejstrmější možnou cestu. Deset metrů od silnice však dostali i kvůli vyčerpání strach a na pomoc si nechali zavolat hasičskou pomoc. O netradičním zásahu ve čtvrtek informoval mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči pomáhají zahraničním turistům

Článek

Mluvčí uvedl, že oběma seniorům bylo zhruba osmdesát let. „Stáli v prudkém svahu mezi stromy a nemohli dál. To už podle odhadu zasahujících hasičů vylezli nejméně 50 metrů nahoru prudkým svahem a zbývalo jim posledních deset metrů na silnici,” popsal vzniklou situaci Kůdela.

Na místo podle něj vyjely dvě jednotky hasičů s kvalitně vybavenou lezeckou skupinou. „Hasiči rychle navázali na své zásahové vozidlo pevné lano a seniorům spustili sedák – evakuační trojúhelník (triangl). Po chvíli oba zdárně vytáhli až k sobě nahoru, na pevnou silnici,” popsal Kůdela samotný zásah.

Senioři podle něj neutrpěli žádné zranění a za svou záchranu byli vděčni. Po krátké prohlídce další zdravotnickou pomoc odmítli, hasiči je proto odvezli k asi kilometr vzdálenému autu. „Tím odjeli do svého rekreačního zařízení a jejich zahraniční dovolená mohla nerušeně pokračovat,” uzavřel Kůdela s apelem, aby lidé nepřeceňovali zejména v horách a ve vyšším věku své síly.

Reklama

Výběr článků

Načítám