Hlavní obsah

Ryan ve Sněmovně odsoudil Rusko, podle něj šíří dezinformace

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ke zvláštní schůzi se v úterý odpoledne sešla Poslanecká sněmovna. Před poslanci s projevem vystoupil předseda Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan, který je na soukromé návštěvě ČR. Ryan hovořil jak o historii, tak o současných tématech. Nevyhnul se ani otázce boje proti šíření dezinformací a obraně demokratických hodnot.

Záznam: TK předsedy Sněmovny reprezentantů Paula RyanaVideo: ČTK

 
Článek

„Svobodě se daří, ale neměli bychom ji brát jako něco samozřejmého,” řekl Ryan po krátkém historickém exkursu, v němž se na poslance obrátil jako na „přátele”, za což jej sál odměnil potleskem.

Ryan připomněl, že Češi mají zkušenosti s ruským vlivem a zdůraznil, že Rusko, které „nesdílí naše hodnoty ani zájmy”, se pokouší destabilizovat demokratické instituce. Ocenil rovněž solidaritu ČR, která spolu s dalšími státy přistoupila k vypovězení ruských diplomatů v reakci na události v Británii.

Americký politik ocenil i spolupráci v rámci NATO, roli české ambasády v syrském Damašku i zapojení českých vojáků do zahraničních misí.

Na závěr svého projevu zmínil rovněž i zásadní roli svobodných voleb a médií pro demokracii.

Po Ryanovi vystoupil s krátkým projevem i šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a následně oba podepsali společnou deklaraci připomínající stoleté výročí vzniku samostatného Československa v roce 1918 i americký podíl na něm.

Věří ve vydání Nikulina do USA

„Civilizované národy se takto nechovají,“ vrátil se Ryan k incidentu v Británii na následné tiskové konferenci. Rusko se podle snaží rozšířit chaos.

Ryan potvrdil, že s českými partnery jednal i o případu ruského hackera Jevgenije Nikulina. Připomněl, že musí být dodržováno právo. Nicméně věří, že po nezbytných právních úkonech bude Nikulin vydán do USA. K tlaku prezidenta Miloše Zemana na vydání Nikulina do Ruska Ryan uvedl, že věří v dodržování práva.

Na dotaz ohledně setkání s prezidentem Milošem Zemanem Ryan uvedl, že to není dotaz na něj, ale na (prezidentskou) kancelář. On sám by prý měl o setkání zájem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Sněmovny reprezentantů USA Paul Ryan (vlevo) s premiérem v demisi Andrejem Babišem.

Ryan se již v pondělí setkal s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) a po jednání Sněmovny má v plánu ještě vystoupení na půdě Senátu na konferenci nazvané Role Spojených států amerických v evropské bezpečnostní architektuře - 100 let poté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám