Hlavní obsah

Bouřka na Moravě a ve Slezsku lámala stromy, komplikuje dopravu

Právo, Novinky, ČTK, mhr, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Čtvrteční ranní bouřka na Moravě a ve Slezsku lámala stromy, nejhorší je situace v Olomouckém kraji. Kvůli popadaným stromům byla neprůjezdná dálnice D35 z Mohelnice do Olomouce. Na železničním koridoru mezi Prahou a Olomoucí stojí doprava. V souvislosti s bouřkou měli hasiči v Olomouckém kraji hlášeno na 130 událostí, sdělila mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

BEZ KOMENTÁŘE: Hasiči odstraňují spadlý strom v BílovciVideo: HZS Moravskoslezského kraje

 
Článek

„Jde především o popadané stromy a větve na komunikacích, zejména na dálnici D35,” uvedla mluvčí. Provoz na železnici je podle webu Českých drah přerušen na čtyřech tratích na Olomoucku a v oblasti Konicka. Hasiči jsou podle mluvčí stále v terénu a likvidují také několik utržených nebo uvolněných střešních krytin.

V Rakové silný poryv větru posunul plechovou garáž rodinného domu a opřel ji o strom. V Mohelnici vítr poškodil střechu výrobní firmy, v Unčovicích se uvolnila asi polovina střechy hangáru. Na místo podle mluvčí jela i výšková technika, pomocí níž hasiči střechu připevnili.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči Olomouckého kraje odstraňují popadané stromy po noční bouřce.

Nejvíce výjezdů měli hasiči na Olomoucku, Prostějovsku a Mohelnicku. V Hněvotíně se uvolnila střešní krytina na rodinném domě a spadla na auto.

V souvislosti s bouřkou řešili hasiči také jednu dopravní nehodu. „Na Přerovsku v Teplicích nad Bečvou narazilo osobní auto do spadlého stromu. Auto skončilo částečně v příkopu, nikomu se ale naštěstí nic nestalo,” informovala Hacsiková.

Přechod bouřek přes Moravu a Slezsko ráno 10. srpnaVideo: www.chmi.cz

„Nahlášeno máme již v souvislosti se silnými bouřkami 130 různých událostí,“ řekla Právu krátce před 8:00 Hacsiková. Hasiči už podle ní od časného rána vyřešili nebo momentálně řeší 110 z nich. „K dalším dvaceti budou teprve vyjíždět,“ dodala mluvčí s tím, že hasiče zaměstnávají zejména popadané stromy.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Bouřka na Olomoucku lámaly stromy, jeden z nich spadl i na zaparkovaný automobil.

Téměř ke stovce událostí spojených s bouřkou provázenou velmi silným větrem vyjížděli v noci na čtvrtek hasiči v Moravskoslezském kraji. Události nebyly podle dostupných informací spojeny s žádným zraněním, nicméně hasiči se ve druhé polovině noci nezastavili, a to hlavně na Ostravsku a Opavsku.

Jak uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela, na Ostravsku hasiči zasahovali od čtvrté hodiny ranní do půl osmé ve 26 případech, stejný počet zásahů byl evidován na Opavsku. Následovaly okresy Bruntál a Nový Jičín, nejméně zásahů bylo na Karvinsku.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasiči odstraňovali spadlý strom na chatě v Bílovci-Staré Vsi

Kvůli popadaným stromům i elektrickému vedení musela být zastavena doprava v koridoru mezi Olomoucí a Prahou, přerušení se dotklo dvou desítek vlaků. Doprava tam stojí již více jak tři hodiny. Podle zástupců Českých drah (ČD) nelze zavést náhradní autobusovou dopravu, stromy jsou i na cestách.

Velmi silné bouřky s výskytem silných nárazů větru a krupobití postupovaly k severovýchodu přes střední a severní Moravu a Slezsko do Moravskoslezského kraje, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Meteorologové varovali, že přívalový déšť může ojediněle vést k zatopení níže položených míst jako například sklepů. Doporučují proto zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně položené předměty.

Reklama

Výběr článků

Načítám