Hlavní obsah

Zeman jmenoval Havlíčka do funkce ministra průmyslu a obchodu

• Aktualizováno
Novinky, bja

Prezident Miloš Zeman jmenoval v úterý na Hradě Jiřího Havlíčka do funkce ministra průmyslu a obchodu. Vyhověl tak žádosti premiéra Bohuslava Sobotky, který mu ho před necelými 14 dny na post ministra navrhl. Ve svém projevu pak Zeman zmínil, že Havlíček by ve vedení úřadu měl navázat na stoletou tradici Česka jako nejprůmyslovější země.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman jmenoval novým ministrem průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka.

Článek

„Dovolte mi, abych při příležitosti vašeho jmenování zavzpomínal na minulost. Před více než 20 lety u nás byli mladí, sebevědomí, ale ne zcela informovaní ekonomové, kteří nás poučovali o tom, že průmysl je věcí zastaralou a že se máme soustředit na služby,“ zahájil svůj projev Zeman.

Dodal, že díky těmto ekonomickým prognózám se celá řada českých podniků dostala do nepříznivé ekonomické situace nebo dokonce zanikla. Zmínil třeba Poldi Kladno.

„Pak se situace obrátila a řada ekonomů si uvědomila, že Česká republika je nejprůmyslovější zemí Evropy a že to není její nedostatek, ale naopak komparativní výhoda,” dodal Zeman s tím, že Havlíček by se tím měl řídit a navázat na stoletou tradici.

Havlíček krátce po jmenování na MPO uvedl, že jeho prioritou je zákon o elektronických komunikacích, který bude v úterý projednávat Sněmovna. Věří prý, že ho Sněmovna schválí v prvním čtení ve zkrácené lhůtě.

Dalším jeho cílem je ochrana spotřebitelů — přál by si, aby legislativním procesem prošel zákon o posílení pravomocí České obchodní inspekce. Havlíček dodal, že se sám chystá s vedením ČOI sejít. Dalšími prioritami jsou pak digitalizace průmyslu, čerpání dotací, čí případně převzetí OKD.

To by nakonec na základě kompromisu s ministerstvem financí měla převzít společnost Prisko.

Nejvhodnější adept podle Sobotky i Zemana

Zeman stejně jako Sobotka před jmenováním Havlíčka předeslal, že Havlíček má pro funkci nespornou výhodu, protože resort zná. „Může tento resort převzít, aniž by se zaučoval, což by znamenalo ztrátu několika měsíců,” vysvětlil již dříve své rozhodnutí Zeman.

Havlíček na MPO již od roku 2014 působil jako náměstek. Tuto výhodu ocenil i Sobotka, který resort celý březen dočasně vedl.

Havlíček ve funkci vystřídá Jana Mládka (ČSSD). Tomu zlomila vaz připravovaná změna zákona o elektronických komunikacích, která šla podle kritiků na ruku operátorům.

Reklama

Výběr článků

Načítám