Hlavní obsah

Babiše na vládě přehlasovali. Ani jsem tam nemusel být, stěžuje si

Aktualizováno

Ministra financí Andreje Babiše pondělní jednání kabinetu rozezlilo. Ve všech hospodářských otázkách byl přehlasován svými koaličními partnery z ČSSD a KDU-ČSL. Premiér Bohuslav Sobotka i šéf lidovců Pavel Bělobrádek ale odmítli, že by vytvářeli dvojkoalici proti ANO.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Vláda v pondělí jednala mimo jiné o navýšení odvodů na zdravotní pojištění, růst výdajů na českou vědu nebo o schválení peněz na stavbu nového sídla Nejvyššího kontrolního úřadu.

„Já jsem měl dneska pocit, že jsem byl na vládě zbytečně. Ve všech mých návrzích jsem byl přehlasován, podle úředníků ministerstva je to velice neobvyklé,” řekl Babiš. Podle něj šlo o dohodu mezi koaličními partnery ve stylu „ty mi schválíš vědu, já ti schválím státní pojištěnce”.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) podle Babiše nepodržel ministra financí ani v otázce peněz na budovu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Babiš dlouhodobě blokoval požadavek NKÚ, aby mohl pro stavbu nového sídla využít ušetřené peníze z předchozích let. Úřad sídlí řadu let v pronajaté budově a státu se nepodařilo najít jinou vhodnou budovu v majetku státu. Proto se rozhodl postavit nové sídlo.

„Bohužel to z mého pohledu nefunguje dobře, domluvili jsme se, že to musíme řešit na koaliční radě,” řekl Babiš.

„Žádná dvojkoalice”

Premiér Sobotka i vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) v reakci na Babišovu kritiku odmítli, že by fungovala dvojkoalice jejich stran.

„Už i ministerstvo financí tlačí čas, protože probíhají lhůty, ve kterých je třeba předkládat podle rozpočtových pravidel příslušné návrhy zákonů. V situaci, kdy ministerstvo financí nepřipravilo návrh tak, aby s ním mohla vláda souhlasit konsenzuálně, tak musí ve vládě rozhodovat hlasováním většina,” řekl předseda vlády.

Při jednání podle něj byly různé alternativy a ministři nakonec rozhodli tak, aby zdůraznili rozpočtové priority.

„Máme snahu, aby všechny tři strany spolupracovaly,” řekl Sobotka. Dodal, že odmítá „snahy rozdělovat vládu”.

Pondělní hlasování hájil i tím, že podle něj bylo potřeba o penězích pro vědu nebo navýšení plateb na zdravotní pojištění rozhodnout do konce června.

Vztahy v koalici jsou napjaté od minulého týdne, kdy Sněmovna nepodpořila takzvaný protikuřácký zákon. Vládní strany se potom vzájemně vinily z toho, kdo za situaci může. Podle ČSSD a lidovců ANO svým hlasováním porušilo koaliční smlouvu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám