Hlavní obsah

Vyjádření Samkové o islámu mohlo být trestné, tvrdí turecký velvyslanec. Policie to už řeší

Právo, ČTK, jt, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Turecký velvyslanec v Praze Ahmet Bigali považuje nedávné vystoupení právničky Kláry Samkové na sněmovním semináři za urážku islámu, kterou by měli čeští státní zástupci začít vyšetřovat. Slovní útoky na jakékoliv náboženství jsou trestné podle evropského i českého práva a svoboda slova má své limity, uvedl velvyslanec v České televizi. Samková zařadila islám na úroveň totalitních režimů. Policie již výroky prošetřuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Klára Samková

Článek

„Očekávali jsme důstojnou diskusi o islámu a chtěli jsme vysvětlit, že teroristické organizace nereprezentují islám. Ale byli jsme šokováni a znechuceni slovy této ženy,” prohlásil Bigali, který spolu s dalšími představiteli velvyslanectví po projevu Samkové na protest opustil sál. [celá zpráva]

Nyní diplomaté zvažují další kroky, podle tureckého velvyslance by se ale projevem Samkové měli začít zabývat žalobci i bez podání trestního oznámení.

„Takové veřejné chování je trestné. V každé demokratické zemi by to státní zástupci měli řešit sami od sebe,” prohlásil Bigali.

Uvedl, že i podle mezinárodního práva se může každý svobodně vyjadřovat podle svého uvážení, ale bez urážení víry někoho jiného.

Policie již výroky řeší

Výroky Samkové se už každopádně zabývá na pokyn žalobců i policie. Právu to potvrdil obvodní státní zástupce pro Prahu 1 Jan Lelek.

„Je potřeba zajistit záznamy toho, co přesně tam zaznělo, a pak policejní orgán posoudí, zda je na místě zahájit úkony trestního řízení,“ řekl k tomu Lelek.

Podle Samkové je islám jako nacismus

Bývalá členka Bloku proti islámu Samková na semináři podle zpravodajských serverů řekla, že islám je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. „Je státní zločinnou a zločineckou ideologií,” uvedla. S islámem je podle ní třeba naložit stejně jako se všemi totalitními režimy, tedy bojovat, zvítězit a jednou provždy zamezit jeho šíření.

Související téma:

Foto: Právo

Advokátka Klára Samková

Ministerstvo zahraničí na incident reagovalo prohlášením, že podobné srovnávání islámu s totalitními režimy pokládá za nepřijatelné a vyzvalo k mezináboženskému dialogu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám